latinica  ћирилица
10/09/2014 |  22:26 | Аутор: СРНА

Завршени "Дани Српске у Србији"

Свечаном академијом у новосадском Српском народном позоришту вечерас су завршени "Дани Републике Српске у Србији", седмодневна манифестација посвећена разноврсним блиским везама Србије и Српске.
Дани Српске у Србији - Фото: СРНА
Дани Српске у СрбијиФото: СРНА

Поздрављајући окупљене у препуној дворани Српског народног позоришта у име предсједника Републике Српске Милорада Додика, министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија нагласио је значај специјалних и парлалелних веза Србије и Српске.

"Специјалне и паралелене везе омогућавају да ми као један народ дијелимо исте вриједности. Те се вриједности најбоље виде у оном што се зове култура, просвјета, наука", рекао је Мутабџија.

Он је додао да заједничка стварност Републике Српске и Србије мора да се огледа и у чврстим економским односима.

"Дубоко смо свјесни важности инфраструктурног повезивања Српске и Србије. Ријеч је о крупним инфраструктурним радовима без којих је незамислив развој са обје стране Дрине и отварање нових радних мјеста, који су важни за остваривање националних интереса", рекао је Мутабџија.

Он је подсјетио да је Република Српска "тешко страдала у мајским поплавама, али да је остала на ногама, захваљујући помоћи Србије".

"За три дана мајских поплава Српска је изгубила један комплетан буџет или милијарду евра. Остали смо, међутим, на ногама, јер је иза нас стала Србија, чија Влада је одмах донирала милион евра за двије школе у Српској", рекао је Мутабџија.

Он је истакао и значај споразума влада Републике Српске и Србије у домену образовања, чији је циљ изграђивање једног система образовања и стварање амбијента за већу мобилност наставника и студената.

"У домену културе залажемо се да њене институције у Републици Српској и Србији склапају билатералне споразуме и то на бази интереса које имају, а не да им неко одозго то сугерише", рекао је Мутабџија.

Према његовим ријечима, Србија и Српска чине један корпус, који понекад има различите економске интересе.

"Дјелујемо у различитим геополитичким цјелинама што понекад ствара разлике у економским интересима, али имамо заједнички циљ да управо оваквим манифестацијама блиске односе Србије и Српске учинимо још чвршћим", рекао је Мутабџија.

Он је додао да једва чека скору манифестацију под називом "Дани Србије у Републици Српској".

"Дане Републике Српске у Србији" карактерисао је културни, умјетнички, просвјетни, научни, као и привредни значај.

Организатор манифестације било је Представништво Републике Српске у Београду, уз подршку завичајних удружења Срба из БиХ.

Осим Мутабџије, присутним у Српском народном позоришту обратили су се и Мирко Мајсторвић у име завичајних удружења, као и Вања Вученовић члан Градског већа Новог Сада задужен за културу.

Завршној свечаности присуствовао је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, представници Владе Србије, као и бројне друге личности друштвеног и јавног живота Новог Сада и Војводине.

Након академије у холу Српског народног позоришта уприличена је изложба народних ношњи из појединих крајева Републике Српске, а служена је и богата трпеза на којој су се нашли најпознатији гастрономски специјалитети Српске.