latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз ће се укључити у војну акцију против исламиста у Ираку

Француске власти саопштиле су данас да ће узети учешће у војној ваздушној акцији против милитантних активиста Исламске државе у Ираку уколико то буде потребно, а да ће се у било какву војну акцију против те групе у Сирији укључити под другачијим "модалитетима".
Војна парада у Паризу - Фото: AP
Војна парада у ПаризуФото: AP

"У Ираку ћемо узети учешће у војној ваздушној акцији ако то буде потребно. Ситуација у Сирији је другачија", рекао је француски министар спољних послова Лоран Фабијус обраћајући се студентима на Академији политичких наука у Паризу, преноси Ројтерс.
 "Неки медији наводе да је Француска спремна да дјелује у Ираку, али не и у Сирији. То није тачно! Ми морамо да дјелујемо у оба случаја, али не са истим модалитетима", рекао је Фабијус.
 Он је казао да сиријски предсједник Башар ал-Асад не може да буде партнер у борби против групе Исламска држава пошто је он саучесник у акцијама милитантних активиста.
 "Зато настављамо да помажемо умјереној сиријској опозицији која се бори против Исламске државе и Асада у исто вријеме", објаснио је француски шеф дипломатије.
 Он је позвао на међународну мобилизацију против "транснационалне опасности" која би, како је упозорио, могла да се рашири и на друге земље, преноси АП.
 Фабијус је изнио овај коментар у тренутку када се очекује да амерички предсједник Барак Обама изнесе планове Вашингтона за борбу против Исламске државе у Сирији и Ираку.
 Француска је саопштила да ће се придружити коалицији на челу са САД и да шаље оружје курдским властима које се боре против милитантних активиста.
 Француски предсједник Франсоа Оланд и шеф дипломатије Фабијус у петак ће отпутовати у Ирак, а у понедјељак ће бити домаћини међународне конференције на којој ће се расправљати о томе како зауставити ову исламистичку групу и помоћи Ираку.