latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:44 | Аутор: СРНА

Регионална иницијатива за рјешавање проблема отпада у сливу Лима

Почетком октобра требало би да буде завршен приједлог повеље коју ће потписати јединице локалне самоуправе у сливу Лима, с циљем рјешавања проблема отпада у овој ријеци, док ће први краткорочни корак бити уградња мрежа, речено је на регионалном састанку представника влада Србије, Републике Српске и Црне Горе, те локалних заједница у Прибоју.
Сребренка Голић у Прибоју на састанку - Фото: СРНА
Сребренка Голић у Прибоју на састанкуФото: СРНА

Министар за просторо уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да се треба обратити фондовима за заштиту животне средине за налажење финансијских средстава за уклањање дивљих депонија у сливу Лима, с обзиром да многе општине овог подручја нису буџетом за ову годину предвидјеле новац за ове намјене.

"Било је и приједлога да се формира тим који ће пратити пројекте према претприступним фондовима ЕУ тако да се, осим уклањања депонија, иде на пројекте прекограничне сарадње за набавку основних средстава за рад комуналних предузећа", рекла је Голићева.

Она је подсјетила да је Република Српска од Шведске развојне агенције успјела да обезбиједи одређена средства и опрему за рад комуналних предузећа ради елеминисања отпада на територији појединих општина.

Учесници састанка размијенили су мишљење и о концепту регионалних депонија и усагласили потребу формирања регионалних рециклажних центара.

"Отпад није смеће, већ сировина коју треба издвојити и прерадити, јер то отвара могућност за нова запошљавања, а отпад се користи и као енергент", подсјетила је Голићева.

Она је изразила очекивање да ће се одређене конкретне мјере реализовати до краја године.

Директор предузећа "Хидроелектране на Дрини" Миле Лакић рекао је да Хидроелектрана "Вишеград" има највише проблема са отпадом из ријеке Лим, јер до ње Дрином долази сво смеће од Андријевице и Бијелог Поља, преко Пријепоља.

Он је додао да више од 80 одсто смећа до Хидроелектране "Вишеград" долази ријеком Лим, а свега 30 одсто површине слива изнад ове хидроелектране је ријека Лим.

"У претходне четири године ниједна флаша није пропуштена кроз профиле Хидроелектране `Вишеград` и само у овој години уложили смо више од 70.000 КМ, али ако се у скорије вријеме овај проблем не ријеши имаћемо ситуацију да и ми пропуштамо смеће ријеком Дрином", упозорио је Лакић.

Према његовим ријечима, кључни пробем је у томе што свијест грађана није на потребном нивоу и што локалне администрације и инспекцијски органи не раде свој посао.

Општина Прибој урадиће и интернет сајт путем којег сви грађани могу да дају сугестије и укажу на стварање нових дивљих депонија.