latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркелова за примјену санкција према Русији, али и за разговор

Немачки канцелар Ангела Меркел заложила се данас у Бундестагу за хитно ступање на снагу санкција Европске уније против Москве и, истовремено ставила у изглед њихово укидање, уколико Русија испуни договоре из план од 12 тачака о обустави ватре у источној Украјини.

"Поводом постојеће ситуације... залажемо се да се сада те санкције објаве...", рекла је Меркелова и изразила наду да ће се о томе убрзо одлучити.
 Државе ЕУ су, наиме, у петак донеле одлуку о пооштравању санкција према Русији, али је њихово ступање на снагу одложено због договора о прекиду ватре у источној Украјини, подсећају њемачки медији, наводећи да санкције ступају на снагу, када се те мјере официјелно објаве у службеном листу ЕУ.
 Њемачки медији наводе да се у планираним поострењима санкцијама ради о блокади рачуна и путовања у иностранство за око 20 доданих особа, привредним санкцијама против руских државних банака, фирми за наоружање и фирми у области енергетике, као и забрани извоза технологије за екслплоатацију нафте и другим ограничењима за добра, која се могу користити за војне потребе.
 Меркелова је, такође, рекла да се те санкције према Русији могу повући, уколико се испуни договорено и истакла да се оне уводе само када су неопходне. Она је истовремено нагласила спремност за укидање санкција.
 "Ако се 12 тачака суштински испуне, ми ћемо бити први који ће нове санкције поново укинути", рекла је Меркел и додала да је пут за превазилажење украјинске кризе још "дуг и каменит".
 Она је, такође, изразила дубоко убјеђење да ће на крају побиједити "снага права" и, када је реч о Москви, додала да "врата за преговоре" јесу и остају отворена.