latinica  ћирилица
10/09/2014 |  17:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска престала да испоручује гас Украјини

Русија је почела да ограничава испоруке гаса Пољској, чиме је пореметила реверзибилни ток гаса према Украјини, изјавио је данас предсједник украјинске компаније за транспорт гаса Укртрансгаса, чију је изјаву пренијела руска агенција РИА Новости.

"Ствари не иду тако глатко. Русија је данас почела да ограничава испоруке гаса Пољској с циљем да поремети реверзибилни ток гаса из Пољске који добијамо. У 14 сати по украјинском времену, Пољска је престала да испоручује гас Украјини у обиму од четири милиона кубних метара", изјавио је предсједник Укртрансгаса, Ихор Прокопив у Кијеву, а преноси агенција Ројтерс.
 Према ријечима Прокопива, испоруке гаса из Пољске би могле бити обновљене кроз два дана, и не постоји пријетња од прекида у испорукама гаса из Словачке.
 Портпарол те украјинске компаније је нешто раније Ројтерсу рекао да није било смањења у реверзибилним испорукама гаса из чланица Европске уније у Украјину. Његова реакција услиједила је као одговор на саопштење пољске гасне компаније ПГНиГ која је претходно јавила да од понедјељка прима мање испоруке гаса од руског Гаспрома.
 Украјина, која троши око 50 милијарди кубних метара гаса годишње, производи 20 милијарди кубних метара, а остатак увози, углавном из Русије. Један дио гаса, Украјина увози из чланица ЕУ, Пољске и Мађарске.
 У септембру, Украјина је почела да увози гас и из Словачке, а помоћу нове руте, Кијев би, према ријечима украјинског премијера Арсенија Јацењука, могао задовољити до 20 одсто цјелокупних потреба за гасом.