latinica  ћирилица
10/09/2014 |  16:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Јоханес Хан- нови комесар, проширење по старом

Именовање Јоханеса Хана за новог комесара неће битно утицати на европски пут Србије, осим што ће појачати притисак да се спољна политика усклади са ЕУ и да се убрзају реформе, кажу аналитичари у Бриселу.

Тоби Вогел, уредник утицајног листа "Јуропиан војс" који на енглеском језику излази у Бриселу, сматра да именовањем Хана новоизабрани предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер жели да смањи политички, а појача технички аспект проширења.
 "Хан је одличан технократа, што се показало док је био комесар за регионалну политику, али му недостаје политички инстинкт који је демонстрирао Штефан Филе", рекао је Вогел за Тањуг.
 Он сматра да је наглашавање техничког аспекта видљиво и из  промјене назива ресора из "директорат за проширење и сусједску политику" у "директорат за европску сусједску политику и преговоре о проширењу"..
 "За Србију и Црну Гору, које су већ у процесу преговора о придруживању, практично ништа неће промијенити, јер је то у великој мјери технички посао", указује он.
 "Са друге стране, земље као Македонија и Босна и Херцеговина, чији је напредак замрзнут, ће се наћи у незгодној ситуацији јер је потребан политички импулс да би отклониле блокаду", упозорава Вогел.
 Вогел сем тога подсјећа да ће Хан морати блиско да сарађује са новоименованим првим потпредсједником ЕК Франсом Тимермансом, коме је повјерен и портфељ за основна права и правду, као и са новом шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.
 "Тимерманс ће бити строг у процјењивању резултата реформи у Србији, а Могерини ће тражити да се спољна политика у што већој мјери усклади са ЕУ, што између осталог значи придруживање санкцијама Русији", предвиђа он.