latinica  ћирилица
10/09/2014 |  16:16 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Неће се одустати од изградње аутопута Бањалука - Сплит

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се неће одустати од идеје за изградњу аутопута Бањалука - Сплит преко Млиништа.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Интезивно се преговара са једном кинеском компанијом која треба да обезбиједи повољне кредитне услове за изградњу дијела дионице", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, у првој фази ће бити преговарано о уговору о извођењу радова од Бањалуке до пута АВНОЈ-а, дужине око 60 километара.

"Кинези су спремни да издвоје средства и да ставе капацитете на располагање како би та дионица била завршена за мање од три године", рекао је Чубриловић за бањалучки радио "Нес".

Када је ријеч о радовима на аутопуту Бањалука - Добој, Чубриловић је рекао да они иду планираном динамиком и поред временских неприлика.

"Ових дана је почело постављање првих километара асфалта и надам се да ће вријеме омогућити да се све одвија у задатим роковима. Припрема се и почетак радова на другој дионици, тако да ће аутопут бити завршен у планираном року", каже Чубриловић.

Он је оцијенио да је превој Чемерно један од највећих и најуспјешнијих пројеката у Републици Српској и примјер паметног улагања новца.

"Још нисмо свјесни значаја тог пројекта и његовог завршетка. Бивша Југославија са оним бројем становника и оном привредом и капацитетима није се усуђивала да радикално ријеши тај проблем. Захваљујући успјешној приватизацији `Телекома Српске` издвојена су средства и најтежи дио дионице је савладан веома успјешно", рекао је Чубриловић.

Говорећи о предстојећим изборима, Чубриловић, који је и потпредсједник ДНС-а, каже да ДНС у Народној скупштини Српске очекује 12 мандата са којима би имао више простора за реализацију својих програма.

Он је оцијенио добром сарадњу са коалиционим партнерима СНСД-ом и СП-ом.