latinica  ћирилица
10/09/2014 |  15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

У Аустрији спријечен одлазак двије малољетне дјевојке у џихад у Сирију

Аустријска полиција осујетила је намеру двије 15-огодишње дјевојке из Беча да се упуте у џихад у Сирију, након што је мајка треће, 17-огодишње дјевојке, која је требало из Граца да им се придружи, посумњала је о чему се ради и алармирала власти.

Полиција није жељела да саопшти детаље, али је познато да су обје дјевојке рођене у Аустрији.

Док је породица ирачког поријекла једне од 15-огодишњакиња у Аустрији већ двије деценије друга девојка је одрасла у дому. За сада је непознато како су се дјевојке радикализовале.

Обје су, приликом покушаја напуштања Аустрије, биле одјевене по строго исламским правилима. Та чињеница, као и то што су са собом понијеле много пртљага за наводни одмор, навела је мајку њихове другарице из Граца да посумња и позове полицију.

Приликом провјере личних података испоставило се да су обје девојке биле пријављене као нестале. Оне су полицији, како преноси дневник "Кронен цајтунг“, рекле да су жељеле да путују у Ирак или Сирију, а на питање шта их вуче да иду на ратно подручје оне су одговориле да им се не свиђа у Аустрији.

Дјевојке, пошто су малољетне, неће бити кривично гоњење, јер као такве оне се третирају као жртве.

Полиција, како истиче Министарство унутрашњих послова, тренутно истражује које је радикализовао дјевојке, да ли је то било преко интернета или преко лица која живе у Аустрији или било гдје другдје.

Дјевојке су намјеравале да одлете у Турску и потом пређу у Сирију.

Средином године су двије малољетне дјевојке бх. поријекла из Аустрије такође напустиле своје породице и отишле у Сирију да се боре за Ислам. Министарство унутрашњих послова Аустрије указује да се тренутно у Сирији бори 142 лица из Аустрије, укључујући 12 жена.