latinica  ћирилица
10/09/2014 |  14:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуштен у рад соларни парк у Беочину

Министар енергетике и рударства Србије Александар Антић пустио је данас у рад соларну електрану у месту Танчош у Беочину, снаге један мегават , у коју је уложено 1,8 милиона евра.

 То је један од највећих соларни паркова у Србији који се простире на земљишту површине око 2,5 хектара и има 4,5 хиљаде соларних панела, рекао је Антић новинарима послије пуштања у рад соларног парка.

У ту соларну електрану инвестирала је словачка компанија "Прима енерџи" и она је завршена за око 3,5 мјесеца, и запошљаваће око 10 људи, речено је на скупу. Ријеч је о шестом соларном парку у Србији у који је уложила словачка компанија "Прима енерџи".
"Стартовањем овог соларног парка у енергетски систем ћемо испоручивати 5,5 мегавата соларне енергије, што је око 55 одсто количина које Србија треба да добија из те врсте енергије", рекао је Антић и напоменуо да је план да Србија из енергије сунца до 2020. добија 10 мегавата струје.

Антић је прецизирао да је енергетском стратегијом предвиђено да до краја ове године из обновљивих извора енергије Србија има додатних око 100 мегавата и подсјетио да се Србија обавезала међународним актима да до 2020. троши 27 одсто енергије из обновљивих извора.
"Пуштање у рад ове соларне електране је мали корак у том правцу и вјерујем да ћемо успјети да испунимо тај циљ од 27 одсто", рекао је министар енергетике.

Он је напоменуо да је дугорочан циљ Србије улагање у обновљиве изворе енергије, али и напоменуо да је струја добијена на тај начин вишеструко скупља и да ће Србија, уз нова технолошка рјешења, док год може користити угаљ, јер га има довољно.

Антић је рекао да у области обновљивих извора енергија имамо неколико динамичних пројеката и да ћемо у овој или почетком сљедеће године имати озбиљан помак у тој области, јер се очекује пуштање у рад првих ветроелектрана у Војводини, а код Кикинде још један соларни парк.

Представник општине Беочин Богдан Цвејић указао је на значај те инвестиције за Беочин, истакавши да је то прва инвестиција те врсте у Војводини.

Он је подсјетио да ће инвеститор продавати струју из тог постројења по субвенисаним цијенама, јер се ради о обновљивом извору енергије и да је уговор о томе потписан на 12 година. Из тог соларног парка индиракетно ће се снабдијевати струјом око једна трећина општине која броји 16.000 становника, напонемуно је Цвејић.

Амбасадор Словачке у Србији Јан Варшо указао је да је тај пројакат примјер добре еконсомке срадње између Србије и Словачке, за коју постоји могућност да буде унапређена.

Антић је навео, да је прошле године у свијету, у соларну енергију уложено око 100 милијарди долара, и да су те инвестиције биле повећане за око 40 одсто у односу на претходну годину.