latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер представио нови састав Европске комисије

Новоизабрани предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер представио је данас нови састав Европске комисије који се драстично разликовати од старог не само по саставу, већ и по структури портфеља.

 

Главна новина је што ће умјесто досадасња четири равноправна потпредсједника Комисије,сада постојати "први потпредсједник", а ту функцију је добио Франс Тимерманс, бивши шеф холандске дипломатије.

"Први потпредсједник ће имати практично иста овлашћења као и ја и биће моја десна рука", рекао је Јункер на конференцији за медије у Бриселу.

Поред тога, постојаће и четири "суперпотпредсједника" без портфеја са задатком да надзиру комесаре чији се мандати преплићу.То су бивши премијери Финске и Латвије Јирки Катаниен и Валдис Добровскис, и бивши премијери Естоније и Словеније Андрус Ансип и Аленка Братушек.

Звање потпредсједника има и Федерика Могерии, новоизабрана шефица дипломатије ЕУ.

"Желео сам да превазиђем бункер менталитет и установим нови начин колаборативног рада", рекао је Јунке, објашњавајући измјене у структури ЕК.

Директорат за проширење ће се од сада звати "директорат за Европску сусједску политику и преговоре о проширењу", а мандат је повјерен Аустријанцу, Јоханесу Хану досадашњем комесару за иституционална питања.

Комесарјат за енергетику је подијељен на два директората, за енергију и глобално загрјевање, и за енергетско јединство, а уведен је и "директорат за бољу управу", који је припао Британцу.

Важна функција комесара за економска питања повјерена је француском социјалисти Пјеру Московицију, али је већина осталих 27 чланова ЕК, укључујући и Јункера, заузели су припадници десног центра, најјаче групе у Европском парламенту.

Аналитичари процјењују да ће нова Јункерова комисија бити под јаким утицајем Берлина, јер практично пресликава "велику коалицију" демохришћана и социјалиста у Њемачкој.

Слична коалиција постоји и у ЕП, гдје њемачки социјалиста Мартин Шулц предсједава уз сагласност партија десног центра (ЕПП).

У саставу Комисије биће девет жена, што је минимум који је ЕП поставио да би одобрио кандидате.

Парламент ће током овог и сљедећег мјесеца по комитетима "саслушавати" будуће комесаре, а о њима ће гласати на пленарној сједници крајем октобра.

Досад се у више наврата дешавало да Парламент одбије предложеног кандидата, а неколико Јункерових изабраника могли би да имају озбиљних проблема да добију већину.

Међу њима је Братушек, која на снимку који је ових дана постављен на "Јутјубу" пјева италијанску партизанску химну "Банђера роса" и кличе комунизму, што би могло да је кошта десних гласова.

Са друге стране, шпански кандидат Мигел Арлас Кањета имаће против себе коалицију социјалиста, либерала и зелених, јер је у једној телевизијској емисији у мају изразио ниподаштавање према женама.

Он је рекао да у дебатама са женама намјерно прикрива своју интелектуалну супериорност да га оне не би оптужиле за сексизам, што је изазвало буру негодовања у шпанској јавности.

И коначно, мађарски кандидат за комесара Шандор Наврачич ће имати проблема са љевичарима и либералима, јер је као министер правде у влади Виктора Орбана ауторизовао репресивне законе који су правосуђе и медије ставили под контролу Орбанове странке.

Ако Парламент одбије кандидата за комесара, земља која га је номиновала онда мора да предложи неког другог.