latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан нови европски комесар за преговоре о придруживању

Аустријанац Јоханес Хан ће у новом саставу Европске комисије замјенити досадашњег комесара за проширење Штефана Филеа, саопштио је данас новоизабрани предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

 Хан ће бити Европски комесар за сусједску политку и преговоре о придруживању а дужност ће преузети 1. новембра, након што именовање потврди Европски парламент.

Он је до сада обављао фукцију комесара за регионалну политику.

Упркос најавима да ће из назива директората бити избачена ријеч "проширење", портфељ је само незнатно промијенио име, па ће сада пуни назив бити "Директорат за сусједску политику и преговоре о придруживању"

Хан је доктор филозофије и искусан функционер који је у аустријској влади водио два ресора а у Европској унији био комесар за регионалну политику.

Био је међу првим функционерима ЕУ који су посјетили Србију послије поплава у мају.

Одлуку о његовом именовању данас је саопштио новоизабрани предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Хан ће наслиједити досадашњег комесара за проширење Штефана Филеа на челу Директората који ће се одсада звати Директорат за сусједску политику. Дужност ће преузети 1. новембра.

Рођен је у Бечу 1957. године. Доктор је филозофије, а школовао се на Бечком универзитету.

Аустријска влада формално га је номиновала за други мандат за европског комесара из те земље почетком јула.
Функцију комесара за регионалну политику обављао је од 2010. године.

Прије именовања на европске функције, три године је био министар науке у аустријској влади и једну годину министар правосуђа.

Члан је аустријске Народне партије (ОВП).

Хан је активно подржавао Јадранско-јонску иницијативу чији је Србија члан, а био је међу првим функционерима ЕУ који су посјетили Србију и БиХ након катастрофалних поплава маја ове године.

Крајем тог мјесеца је боравио у Србији и разговарао са званичницима и обишао подручја погођена поплавама.

Хан, који је у ЕК задужен за Фонд солидарности обишао је тада Обреновац, Термоелектрану "Никола Тесла" и Шабац. Претходно је у Бриселу изјавио да ће Србија за отклањање штете од поплава добити помоћ Европске уније потпуно равноправно као да је већ чланица Уније.