latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:35 | Аутор: СРНА

Усвојени извјештаји ревизора за 72 институције БиХ

Извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о ревизији финансијског пословања 72 институције БиХ у прошлој години усвојени су данас у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Српски делегат Крстан Симић истакао је важност ревизорских извјештаја којима се настоји успоставити систем ефикасног трошења јавних средстава и спријечити случајеви корупције и криминала.

"Ревизија финансијског пословања у будућем периоду мора се трансформисати у ревизију учинка да би се видјело да ли институције БиХ трошећи буџетска средства остварују потребне резултате", рекао је Симић.

Он сматра да би ревизија учинка обезбиједила боље остваривање ревизорских препорука.

"Ревизија учинка треба да буде брана нелегалном трошењу средстава грађана БиХ", додао је Симић.

Српски делегат Драгутин Родић оцијенио је да је за вријеме рада одлазећег сазива Дома народа учињен помак у провођењу препорука Канцеларије за ревизију институција и Парламентарне скупштине БиХ.

"Међутим, постоје одређена министарства, попут Министарства за људска права, која никада нису дошла до позитивног мишљења и она у будућности треба да направе искораке напријед", рекао је Родић.

Према ријечима српског делегата Младена Иванића, ревизија ради доста добар посао на указивању проблема у раду институција БиХ.

"Али, посљедњих година је видљиво да то улази у рутину и да не производи ефекте које би требало - не смије се годинама заредом дешавати да исте институције имају негативно или мишљење са резервом", закључио је Иванић.

На крају данашње сједнице, Дом народа дао је сагласност за ратификовање више споразума и уговора које је склопила БиХ.