latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:30 | Аутор: СРНА

Званичници СНСД са Синдикатом: Приоритет већа запосленост

Делегација СНСД-а у којој су били предсједник Милорад Додик, потпредсједник Игор Радојичић и међународна секретарка Жељка Цвијановић, разговарала је данас са Предсједништвом Савеза синдиката Републике Српске.

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да је повећање броја радних мјеста у Републици Српској приоритет и за СНСД и за актуелну власт, који је могуће остварити посредством реиндустријализације, како страним, тако и домаћим инвестицијама. Он је рекао да неће бити смањења плата у наредном периоду и апеловао да пословна заједница повећа најнижу плату у Српској.

"Мораћемо да подстичемо индустријализацију и реиндустријализацију низом мјера, прије свега, финансијском подршком посредством ИРБ, али и ослобађањем од плаћања пореза оних који обнављају индустрију и инвестирају у развој нових технологија", рекао је Додик.

Нагласио је да би у наредном периоду стимулацију требало да имају послодавци који запосле радника са евиденције завода, а на начин да држава преузме од њих обавезу плаћања здравственог осигурања за тог радника на три године, али да истовремено право на здравствено осигурање одузме онима који то право остварују по основу незапослености, а при томе раде на црно.

- Индустрији треба додати енергетику, али и пољопривреду, као најважније области које могу да у процесу изградње анимирају знатан број новозапослених - рекао је Додик.

Он је нагласио да је намјера СНСД-а да изврши одређене измјене у структури министарстава у Влади Српске и да то иде у правцу јачања министарства привреде и министарства енергетике.

Када је ријеч о корупцији, Додик је рекао да нико не спори да она постоји, али да се мора нагласити да су надлежни органи радили и раде на рјешавању тог проблема и превентивним и репресивним мјерама.

- Поносан сам на оно што је полиција Српске урадила до сада. Лидери смо у региону када је ријеч о одузетој имовини стеченој извршењем кривичног дјела - истакао је Додик, напомињући да је у том правцу неоходна промјена система правосуђа у Републици Српској и БиХ.

Он је навео да је на овом састанку било ријечи и о здравству у које је претходних година уложено више од пола милијарде КМ, изграђено 13 нових домова здравља и 286 амбуланти реновирано, изграђена нова болница у Бијељини, завршава се градња нове болнице у Невесињу, а у наредних десетак дана биће потписан уговор о реконструкцији Универзитетске болнице КЦ Бањалука у вриједности 85-90 милиона евра. Рекао је да ће и даље бити инвестиција у здравству и пензијско-инвалидском осигурању. Навео је да је ове године из редовних прихода смањен дуг Републике Српске за сто милиона КМ, а да наредне године слиједи и смањење ануитета кредита Српске за 200 милиона КМ.

Додик је захвалио Предсједништву Савеза синдиката Републике Српске за данашњи састанак, истичући да цијени синдикат као организацију, али и да је у свим политикама СНСД и актуелне власти био доминанатан висок степен социјалне осјетљивости.

Предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић рекла је да је руководству СНСД-а данас поставила иста питања као и представницима других политичких партија, а која се тичу програмских политика са којима странке излазе на предстојеће изборе.

- Хтјели смо чути како ће се то рјешавати питање незапослености, које се то прилике нуде онима који чекају на запошљавање и да ли ће моћи зарадити плату од које ће моћи да живе и да ли ће, уколико освоје власт, ставити на дневни ред закон о раду - рекла је Мишићева.

Нагласила је да у овом тренутку не постоји потреба доношења новог закона о раду, а да они који то иницирају имају амбицију да крајње појефтине радну снагу. Мишићева је додала да је представнике политичких партија, па тако и СНСД-а, питала и на који ће начин рјешавати проблеме фондова ПИО и здравственог осигурања, како ће рјешавати питање корупције, да ли је потребно мијењати Инспекторат или рад Пореске управе, али и какав је њихов однос према ММФ, те формирању посебног министарства рада и социјалне политике.