latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:18 | Аутор: СРНА

Министарка Тешановић додијeлила стипендије за 45 спортиста

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић у Бањалуци је уручила 45 спортских стипендија за 30 перспективних спортиста, 10 спортиста са инвалидитетом и пет потенцијалних олимпијских кандидата.

Тешановићева је рекла да је од 2011. године до данас подијељено 500.000 КМ у стипендијама, те да су стипендије добила 244 такмичара. Према њеним ријечима, за перспективне спортисте и спортисте са инвалидитетом стипендија износи 130 КМ мјесечно, а за олимпијце 200 КМ.

"Весели ме чињеница да су то управо они спортисти који проносе славу Српске, који се такмиче на балканским и европским првенствима и освајају медаље", рекла је министарка, подсјетивши да је тенисерка Катарина Јокић на турниру Ролан Гарос била као једини спортиста у историји Републике Српске, односно БиХ.

Тешановићева је истакла да стипендије имају смисао и јачају вјеру и наду младим спортистима да се може доћи до врха и напоменула да је џудиста Немања Мајдов на Олимпијади младих освојио златну медаљу.

Она је рекла да је инвестиција у младе људе најбоља инвестиција, истичући да друштво мора схватити да мора више улагати младе.

Кајакаш на дивљим и мирним водама Дарко Савић из Бањалуке који је изборио норму за прве Европске олимпијске игре које се одржавају сљедеће године у Бакуу у Азербејџану, рекао је да ће током зиме марљиво тренирати како би остварио што бољи резултат.

Татјана Ђекановић из Теслића, која тренира стрељаштво шест година и која је репрезентативка БиХ, рекла је да сваком спортисти много значи подршка. Она је навела да је стрељаштво у свијету све популарнији спорт и један од најмасовнијих олипијских спортова.