latinica  ћирилица
10/09/2014 |  12:16 | Аутор: СРНА

Дом народа: И данас без Кривичног закона и Манивала

Дом народа БиХ, због непостојања ентитетске већине гласова из Републике Српске, није усвојио иницијативу Халида Гењца из Клуба Бошњака да у дневни ред данашње сједнице буде уврштено разматрање и усвајање закључка у вези са процедуром усвајања измјена и допуна Кривичног закона БиХ.

Усвајање измјена и допуна овог закона услов је да БиХ не доспије на "црну листу" Манивала - Комитета стручњака Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности.

Наводећи да је ново засједање Манивала заказано од 15. до 19. септембра, Гењац је оцијенио да би се усвајањем закључка послала позитивна порука овом експертском тијелу.

Као циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона, који је сачинио Савјет министара БиХ, наведена је хармонизација кривичног законодавства БиХ са међународним правом, те његово усклађивање са препорукама Манивала.

Предложеним законом разграничавају се надлежности за поједина кривична дјела која су садржана и у кривичним законима ентитета и Брчко дистрикта ради отклањања могућих сукоба надлежности између полицијских и правосудних тијела.

Измјенама и допунама Закона предвиђене су строже казне за кривична дјела трговине људима, а организована међународна трговина људима прописује се као посебно кривично дјело.

Српски делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ средином јула нису дали подршку Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона, разматраном у првом читању, због чега је он упућен на усаглашавање Колегијуму, али ова процедура никада није окончана због болести замјеника предсједавајућег Дома Сулејмана Тихића.

Као разлоге за изостанак подршке српских делегата замјеник предсједавајућег Дома народа Сташа Кошарац тада је навео став институција Републике Српске да се овим законским приједлогом преносе надлежности са Српске на ниво БиХ, да у изради нацрта овог закона нису учествовали представници Српске, те да предложене измјене и допуне Кривичног закона излазе изван препорука Манивал комитета.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је предложене измјене и допуне Кривичног закона још 28. маја.

Усклађивање Кривичног закона и Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности са препорукама Манивала услов је да овај комитет не стави БиХ на "црну листу", што би значило отежано и успорено одвијање финансијских трансакција, а могуће и њихове обуставе.