latinica  ћирилица
10/09/2014 |  12:12 | Аутор: Агенције

Због Шкотске страхују многи!

Евентуални излазак Шкотске из Велике Британије ојачаће снаге које су против ЕУ, лабуристи више неће моћи да дођу на власт, улагања на Острву биће успорена, а примјер Шкотске могао би да изазове праву навалу референдума о независности у остатку Европе, наводе аналитичари.

Лабуристичка странка посебно је забринута због могућег одласка Шкота. Наиме, лабуристи су 41 од својих 257 мандата у британском парламенту освојила у изборним јединицама у Шкотској, а владајући конзервативци само један. Без Шкотске, лабуристи немају никаквих шанси да дођу на власт у остатку Британије, сматрају многи аналитичари.

Премијер Дејвид Камерон наћи ће се под притиском изгуби ли Шкотску - његова странка службено се зове конзервативна и унионистичка.

С обзиром на јачање евроскептичног расположења, које конзервативцима нагриза страначку базу, за очекивати је да би у том случају Камерона наслиједио неко са чвршћим ставом према ЕУ.

Чак и ако Шкоти остану у Британији, несумњиво ће бити пуштен "дух из устава". Шкотска ће, остане ли под Лондоном, добити веће овлаштења.

Неизбјежно је да ће онда и Велс затражити више аутономије за себе. А то ће поновно отворити питање - зашто је шкотским и велшким парламентарцима допуштено да гласају о питањима која се тичу само Енглеске, а енглески заступници не могу обрнуто да чине?

Потенцијални енглески национализам могао би да изазове комплетну уставну прекомпозицију Велике Британије - наводе аналитички портали.

И пред улагачима је много непознаница. Колики ће удио британског дуга остати Шкотској?

Хоће ли Шкоти задржати фунту? Колико ће Шкотска зарадити са богатих налазишта нафте у Сјеверном мору - процјене о томе јако варирају? Хоће ли промијенити фискалну политику? Хоће ли у Шкоти ићи у ЕУ?

Фунта је пала три одсто у односу на долар у посљедњих седам дана, паралелно са повећањем броја поборника независности.

Шкотска национална странка жели да задржа фунту у случају изгласавања независности, али се томе противе све веће политичке странке у Лондону, сматрајући да монетарна унија носи више штете него користи.

Оно што је сигурно јесте то да Британија без Шкотске више неће бити шеста економија свијета.

Могла би се поставити и питања о дугорочном ефекту, односно о томе хоће ли Британија задржати мјесто у Савјету безбједности и у Г7, у вријеме када се моћ окреће према новим свјетским економијама убрзаног раста.

Британска економија је највећа европска дестинација за директна страна улагања. Без Шкотске њих ће сигурно бити мање, а остатак Уједињеног Краљевства могао би се зато суочити са већим дефицитом.

Ту је и нуклеарни проблем. Британија има четири подморнице са нуклеарним балистичким пројектилима Тридент у морнаричкој бази у Шкотској. Водећа шкотска странка жели да се нуклеарно оружје склони из независне Шкотске што је прије могуће.

Противници таквог потеза кажу да би премјештај нуклеарне базе и складишта наоружања коштао милијарде фунти, затворио хиљаде радних мјеста и изазвао бијес међу савезницима.

Истовремено, у Еуропи будну посматрају дешавања у Шкотској. Посебно се то односи на Шпанију, односно Каталонију и Баскију.

И Фламанци у Белгији са занимањем прате референдум у Шкотској.

Шкотска независност могла би да дестабилизује и Сјеверну Ирску. Иако је мировним споразумом из 1998. завршено насиље, Сјеверна Ирска и даље је дубоко подијељена између протестаната, који желе да остану у унији са Лондоном, и католика, који су склони уједињењу са Републиком Ирском.