latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:59 | Аутор: Агенције

За РС и ФБиХ наранџасти метеоаларм

Метеоролшке службе Републике Српске и ФБиХ издале су наранџасто упозорење јер се приближава олујно невријеме, праћено грмљавинама и обилним падавинама.

Киша која је почела да пада у Српско сутра и прекосутра, како прогнозира ХМЗ, ће се знатно појачати. Због обилних падавине, које се очекују  издато је наранџасто упозорење за југ, југозапад, сјеверозапад и дијелове централне БиХ. Очекивана количина падавина је од 40 до 70, а локално и изнад 70 литара по метру квадратном.

Због најављених обилних падавина у наредна три дана, Одсјек за Цивилну заштиту града Бањалука упозорио је становнике, нарочито уз водотоке и бујичне потоке, да буду у приправности у случају повећаног дотока воде и због могућности њиховог изливања из корита. "Упозоравамо становништво да у овом периоду буде максимално опрезно и да предузме превентивне мјере на личној заштити и заштити имовине која би могла да пуде поплављена", наводи Одсјек.

У овом одсјеку напомињу да су предузели мјере из њихове надлежности, те довели у стање приправности све комуналне и хитне службе које, у случају потребе, могу да буду ангажоване.

Цивилна заштита општине Костајница данас је, због најављених обилних падавина у наредна три дана, упозорила становништво, нарочито уз водотокове и бујичне потоке, да буде у приправности у случају повећаног дотока вода и њиховог могућег изливања из корита. Становништво је позвано на максималан опрез и предузимање превентивних мјера на личној и заштити имовине која би могла бити поплављена.

Стручњаци "Вода Српске" упозорили су надлежне у локалним заједницама у сливу ријеке Саве на критичне тачке гдје је у току припрема насипа за одбрану од могућих поплава због прогнозираних обилних падавина у наредна три дана. Помоћник директора "Вода Српске" Саша Авакумовић рекао је да се дуж савског насипа у Српској предузимају се привремене мјере како би се ријека задржала у кориту. Навео је да насип у Броду угрожава клизиште, а да је у Шамцу  отворено 100 метара гдје је пао потпорни зид, док је у Семберији критична тачка насип на Височу, који је сада издигнут за 1,5 метара. Сматра, да нема процјене за могући раст водостаја Саве.

Градска управа Бијељине упозорила је данас становништво на максималан опрез, сугерисано је предузимање превентивних мјера и склањање материјалних добара која би могла бити заплављена, а свим надлежним службама у граду наложена је максимална приправност за дјеловање у случају потребе.