latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:56 | Аутор: Агенције

Штрајк пилота Луфтханзе на аеродрому у Минхену

Пилоти највећег њемачког авиопревозника, Луфтханзе, најавили су за данас нови штрајк на аеродрому у Минхену озбог спора са управом авиокомпаније око пензионог програма.
Авион Луфтансе - Фото: РТРС
Авион ЛуфтансеФото: РТРС

 


Синдикат пилота ""Ферејнигунг кокпит" позвао је на обуставу рада на минхенском аеродрому, другој најпрометнијој ваздушној луци у Њемачкој, од 10 часова ујутру до 18 сати поподне, пренијеле су агенције.
"Пошто руководство Луфтханзе до сада није доставило прихватљиву понуду, осјећамо се примораним да покренемо нове мјере", наводи се у саопштењу синдиката, и подвлачи да су пилоти спремни на постизање споразума како би се избјегао штрајк.

Запослени у Луфтханзи већ су одржали два штрајка упозорења, од којих је први услиједио крајем августа, а други прошлог петка на аеродрому у Франкфурту.

Тродневни штрајк пилота Луфтхансе у априлу довео је до отказивања хиљада летова, што је компанију коштало 60 милиона еура.

Према важећим прописима, Луфтханзини пилоти имају могућност одласка у превремену пензију већ са 55 година, али авиокомпанија то сад жели да измијени и да подигне минималне године за одлазак у пензију, као и да укључи пилоте у финансирање њихових пензија.