latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:49 | Аутор: Агенције

Њемачка привреда трпи због санкција Русији

Њемачка индустријска и трговинска комора наводи да ће, усљед санкција и контрасанкција, извоз у Русију ове године бити смањен за 20 одсто, а директор Коморе Волкер Трир прецизира да ће губици износити седам милијарди евра.

Директор Коморе изјавио је да ће се и пад трговине с Украјином одразити на њемачку привреду, те ће онда мањак до краја године износити десет милијарди евра. Истиче да је санкцијама посебно погођена производња машина. Ова бранша није оштећена само због санкција, него и због непрецизно формулисаних и пооштрених прописа о извозу.

Трир напомиње да је намјера била да се санкционишу одређени производи на подручју истраживања нафте, али да су под санкције доспјели скоро сви производи.

"Због таквих прописа домаћи произвођачи пумпи и аутомобила, који робу желе да испоруче у Русију, морају да се обрате савезној канцеларији и другим тијелима, иако пумпе немају никакве везе са истраживањима нафте", појаснио је он.

Анкета међу члановима Њемачко-руске спољнотрговинске коморе показује да је 38 одсто испитаника директно погођено обостраним санкцијама, а више од половине /58 одсто/ признаје да сукоб у Украјини утиче на њихове послове.

Само петина испитаника вјерује да ће Русија због санкција промијенити своју политику, док 78 одсто сматра да ће се Руси, умјесто ка Европи, окренути економски јаким државама као што су Кина, Јужна Кореја и Јапан.

Три четвртине испитаника и даље вјерује да је руско тржиште перспективно и атрактивно. Они који нису погођени санкцијама ове године чак очекују да ће послови са Русијом бити на новоу прошлогодишњих, ако не и бољи.

Уколико Русију захвати рецесија, многи њемачки привредници мораће да обуставе реализацију пројеката, да уведу скраћено радно вријеме или да отпусте раднике.

Само осам одсто испитаника сматра да би њемачка привреда могла да Русији "окрене леђа" - наводе њемачки медији.