latinica  ћирилица
10/09/2014 |  10:55 | Аутор: Независне

Цијене поврћа по укусу домаћица

Домаћице у РС ове године могле би да прођу много боље кад је спремање зимнице у питању с обзиром на то да су цијене поврћа много ниже него претходног септембра. Из удружења потрошача савјетују да се у куповину крене раније јер ће до поскупљења готово сигурно доћи.
Поврће и воће - Фото: илустрација
Поврће и воћеФото: илустрација

На бањалучкој новој пијаци килограм купуса ових дана плаћан је по цијени од 0,40 до 0,50 КМ, за килограм паприке потребно је издвојити од 1,30 до 1,50 КМ, а за краставце од 0,70 до 0,80 КМ.

Продавци за килограм патлиџана траже од 0,50 до 0,60 КМ, за мркву до 1,50 КМ, а за парадајз од 1,5 до 1,6 КМ по килограму.

Када су остале цијене у питању, кромпир кошта од 0,35 до 0,45 КМ, а црвени лук од 0,60 до 0,70 КМ по килограму.

Треба рећи и то да пијачни барометар, у којем се цијене с пијаца у РС уносе и прате сваке седмице, показује како цијене у посљедњих мјесец дана имају тренд пада.

Бањалучанка Деса Симић, како нам је рекла, засад само разгледа и провјерава цијене, а пазариће крајем мјесеца.

"Приоритет ми је било спремање ђака за школу, а зимницу ћу спремати и куповати од сљедеће плате. Поврће је много јефтиније него прошле године, али за скромну плату све је скупо", казала је она.

Поврће у Бањалуци уједно је и међу најјефтинијим у РС јер је, на примјер, на зеленој пијаци у Градишци, осим кромпира и паприке, скупљи купус, краставац и парадајз у просјеку за 30 одсто.

Сличне цијене осим највећег града РС су и у Бијељини, а Лјубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника из Семберије, сматра како је увоз највећи узрочник томе.

"Прошле године смо имали велике суше, а ове године, и поред поплава и штете, цијене су ниске јер имамо јак увоз. Бијељину је преплавило воће из Србије и Македоније, које је доброг квалитета", казао је Малетић.

Јефтино а квалитетно поврће из сусједних земаља објашњава чињениcom да њихови пољопривредници, за разлику од наших, имају пуно веће подстицаје и боље услове за производњу, па им је јако тешко бити конкуренција.

"Ми не можемо постићи тај квалитет јер су услови пуно повољнији за производњу. Ђубриво је, на примјер, код њих пуно јефтиније и тиме у старту стичу предност што се на самом крају одрази и на цијену", казао је Малетић.

У приједорском Удружењу за заштиту потрошача "Дон" кажу како ове цијене треба искористити за куповину.

"Савјетујемо грађанима да је боље што прије кренути у куповину и припрему зимнице јер што више јесен буде одмицала и цијене ће бити више", казао је Зоран Петош, координатор за рад са потрошачима у овом удружењу.

Према његовим ријечима, истраживања која ово удружење спроводи показују како продавци више немају коме продати робу јер је све више грађана који купују воће и поврће на комад, а не на килограм.