latinica  ћирилица
10/09/2014 |  10:49 | Аутор: Б92

Чонси Билапс иде у пензију

Послије 17 сјајних НБА сезона Чонси Билапс се опростио од кошарке.

Један од најбољих шутера у посљедњих 15-ак година повукао се након доста проблема са повредама које су га лимитирале на само 60 утакмица у посљедње три сезоне.

Каријеру је завршио у тиму у којем је достигао врхунац, Детроит Пистонсима, са којима је 2004. освојио титулу, а он био МВП финалне серије.

"Вријеме је, знам кад је вријеме. Моја воља и даље постоји, али не могу да игноришем чињеницу да нисам здрав три године. Када не можеш да играш онако како желиш знаш да је време за крај. Било је сјајно", рекао је Билапс.

Он је 1997. године био трећи пик на драфту од стране Бостон Селтикса, иза легендарног Тима Данкана и Кита ван Хорна. Због сукоба са тренером Риком Питином након само двије сезоне се преселио у Торонто Репторсе.

Требало му је још неколико година да се скраси, промијенио је још три тима, Денвер Нагетсе, Орландо Меџик и Минесота Тимбервулвсе, док коначно није процвјетао у Детроиту.

Познат по универзалности на терену и иступањем у кључним треницима мечева Билапс је добио надимак "Mr. Big Shot", предводећи Пистонсе до шест финала конференција и двије борбе за титулу од које је једна била успјешна.

Након тога је играо још за Њујорк Никсе и Лос Анђелес Клиперсе, прије повратка кући прошле сезоне. Билапс је каријеру завршио као петоструки "All star", са просјеком од 15,2 поена, 5,4 асистенције и 2,9 скокова по утакмици.