latinica  ћирилица
10/09/2014 |  10:41 | Аутор: СРНА

Ухапшени федерални министри Лијановић и Бахиљ

У једној од највећих акција у борби против организованог криминала и вишемилионских пореских утаја под називом "Месо" претресени су објекти и предузећа чији су власници или које користе осумњичени Јерко, Славо, Јозо и Младен Иванковић Лијановић, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оквиру акције, обављени су претреси и изузимање документације и доказних материјала из предузећа "Лијановићи" Широки Бријег, "Кора- фин" Широки Бријег и "Велмос компанија" Мостар.

На овој листи налазе се и Милорад Бахиљ, Јозо Слишковић, Венка Иванковић, Жељко Микулић, Здравко Иванковић, Драженко Квесић, Мирослав Чолак, Лијан-Стипе Иванковић, Мирјана Шакота и Мирко Галић.

Ова лица су под истрагом и осумњичена су за кривична дјела организовани криминал, у вези са кривичним дјелима неплаћање пореза, пореска утаја или превара и прање новца.

Ријеч је, између осталог, о пореским утајама у износима већим од 11 милиона КМ, које су почињене са оснивањем и каснијим фиктивним гашењем предузећа, са остављеним великим дугом за порез.

Наведена предузећа бавила су се увозом, производњом и прерадом меса и месних прерађевина.

За вишемилионске износе оштећен је буџет БиХ, а на тај начин и сви грађани БиХ. Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац ће донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

Тужилаштво БиХ на 14 локација у БиХ проводи једну од највећих акција у борби против организованог криминала и вишемилионских пореских утаја, током које ће бити ухапшено око 10 осумњичених лица, те обављени претреси у три предузећа.

Акцијом руководи тужилац Тужилаштва БиХ, из Оперативног штаба акције, а у активностима на терену учествује више стотина полицијских службеника Агенције за истраге и заштиту БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У овим активностима подршку су пружале и полицијске снаге МУП-ова Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона у мјестима гдје су вршена хапшења и претреси.

Тужилаштво БиХ истиче да се о свим активностима директно информише и главни тужилац Горан Салиховић, с обзиром на то да је ријеч о једном од најсложенијих предмета организованог криминала у постдејтонској БиХ.