latinica  ћирилица
10/09/2014 |  10:05 | Аутор: РТРС

Троицки за РТРС: Новак ми је много помогао (ВИДЕО)

Виктор Троицки, некада 12. тенисер свијета, послије девет година поново наступа на Челенџер турниру у Бањалуци.
Виктор Троицки - Фото: РТРС
Виктор ТроицкиФото: РТРС

Троицки се након суспензије од годину дана вратио такмичарском тенису.

 

Како сте прошли кроз период суспензије?

"Вријеме је у почетку јако споро пролазило, али сам ријешио да наставим даље, гледам на будућност и да наставим са тренинзима, са позитивним размишљањима како ћу се што боље вратити у тенис у којем сам од дјетињства и одувијек сам сањао да будем тениски професионалац. Покушали су да ми униште каријеру,али то је иза мене. Покушавам да не размишљам о томе, било је како је било, ја знам да сам био чист, да нисам ништа лоше урадио, једноставно сам пратио инструкције официјалних људи. Сада гледам на даље турнире, на даљу каријеру и надам се да ћу најприје успјети да се вратим прво у најбољих 100 ове године а онда направим и још већи корак и направим бољи резултат прије него што сам стао".

 

Колико су вам колеге из репрезентације помогле и како сте се осјећали када су други тенисери били против вас?

"Најприје желим да се захвалим Новаку, Јанку и Зимоњићу који су константно били у контатку са мном и подржавали ме на сваки могући начин. Новак је заиста урадио пуно за мене и јавно ме подржавао иако је и он имао проблема због тога. Тренирао сам доста са њим у ових годину дана и заиста ми је пуно помогао, тако да желим прво њима да се захвалим, показали су да су велики пријатељи када ми је било најтеже и то значи заиста пуно за мене. Што се тиче других колега, странаца, било је доста подршке у почетку, а било је и неки играча који су рекли како нису били упућени у детаље, нису знали шта се тачно издешавало и Мареј је, рецимо, изјавио како је било непрофесионално са моје стране то што нисам дао узорак крви, али мислим да он није био упућен тачно у детаље шта се све догодило. Углавном су ме сви које са срео касније подржавали, једноставно им није било јасно шта се све догодило и нису могли да вјерују да сам супендован због такве грешке".

 

Могу ли тенисери Србије поновити успјех из 2010. када су освојили Дејвис куп?

"То је био највећи успјех у мојој каријери, неописив осјећај, радост, пуно емоција је у тим моментима, заиста је било нестварно. Искрено мислим да смо имали шансу прошле године да га освојимо поново. Нисмо били у пуном саставу, Јанко се повриједио у међувремену, ни он није могао да игра у финалу, ја сам био спријечен тако да смо били ослабљени,али опет смо стигли до финала. Да смо били у пуно саставу у Београду ја вјерујем да би успјели да побиједимо Чехе као што смо побиједили 2010. Ако смо сви на окупу, а вјерујем да ћемо бити ускоро надам се да можемо опет до титуле".

 

Шта Србија може да уради у бараж мечу за останак у Свјетског групи са Индијом без Ђоковића, Типсаревића и Троицког?

"Морамо да видимо и млађе што долазе, да видимо како ће они да играју у овом прилично важном мечу. Меч се игра за опстанак у Свјетској групи и сигурно да ће бити притиска иако Индија нема тако звучна имена. Играју у гостима, у Индији, у тешким условима тако мислим да је меч отворен али опет мислим да ми имамо јаче играче, звучнија имена. Неће бити лако, али на њима је да покажу да су бољи и да могу да додју до побједе".

 

Који је разлог због којег нисте отпутовали у Индију?

"Увијек сам играо за Србију, и у будућности ћу играти, али у овом моменту, у разговору са тимом и, наравно, селектором одлучио сам да је у овом тренутку важније да се што прије вратим у првих 100 и да што прије направим што је могуће више поена".

 

Како вам послије девет године, изгледа Челенџер у Бањалуци?

"Није се пуно тога промијенило. За Бањалуку ме веже пуно дивних успомена. Ту сам играо своје прво финале челенџера и заиста ми је драго што сам поново ту. Био сам у Бањалуци на егзибицији са Ђоковћем прије неколико година. Турнир је сјајан, људи су јако пријатни, подржавају нас, навијају, храна је феноменална, као и увијек, тако да немам нискаквих замјерки. Захвалио бих се директору турнира Миши Радаковићу који нам увијек помаже да учествујемо на турниру, играчи добију "wild" карте или нам помаже у току тунира, тако да се увијек осјећамо као код куће и зато волим да дођемо. Бањалука је као наш град и заиста се осјећамо срећним овдје".

 

Које су вам амбиције на овогодишњем издању челенџера у Бањалуци?

"Сигурно да желим да дођем до титуле у Бањалуци, мислим да је ове године турнир поприлично јак, неће бити лако, сваки меч морам да одиграм, добро да се ознојим да побиједим,идем меч по меч па докле дођем. Рамос је типичан шљакаш,освојио је турнир у Ђенови, игра прилично добро, првог носиоца Блаж Ролу не познајем баш најбоље, али је у 100 набољих, тако да има добрих играча и мислим да ће бити интересантно за публику да дођу, да виде добре мечеве и да нас подржавају.

 

Који су вам планови за наредну годину?

"Тренутно сам још увијек концентрисан на 2014, направио сам план и програм за предстојећи период, очекују ме јачи турнири у Азији , АТП турнири у Кини гдје је конкуренција најјача, покушаћу на великим турнирима доћи до бољих резултата, то ми недостаје да се борим са најјачима. Играћу јаче турнире до краја године и надам се да ћу остварити циљ да се пласирам међу првих 100 а сљедеће године надам се да ће бити боље него када сам прекинуо да играм".

 

ПОГЛЕДАЈТЕ КОМПЛЕТАН ИНТЕРВЈУ ВИКТОРА ТРОИЦКОГ РТРС-у