latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон упозорио Шкоте: Независност је скок у непознато

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је данас Шкоте да би независност била "скок у непознато".

 Осам дана уочи референдума о одвајању Шкотске од Уједињеног Краљевства, Камерон, замјеник премијера и лидер либералдемократа Ник Клег и вођа опозиције Ед Милибанд изненада су одлучили да посјете Шкотску у покушају да убиједе бираче да гласају за останак у заједници.

Та посјета одражава, како наводи Агенција Франс прес, забринутост у табору униониста послије најновије анкете, која је показала да је исход референдума крајње неизвестан.

На згради британске владе у Даунинг стриту јуче је била окачена шкотска плаво-бијела застава, а Милибанд је позвао све јавне објекте широм земље да окаче заставу краљевске породице као позив Шкотима да остану у унији.

"Уједињено Краљевство је драгоцјена и посебна земља", навео је Камерон у ауторском тексту објављеном у листу "Дејли мејл".

"Стога, нека свима у Шкотској буде јасно: ми очајнички желимо да останете; не желимо да се наша породица народа подијели."

"Уколико се УК подијели, остаће заувијек подјељено. Ваш избор је, дакле, јасан: скок у непознато ако заокружите "да", или блистава будућност за Шкотску ако изаберете "не", поручио је Камерон Шкотима.

Лондон до прије само неколико седмица није био забринут због референдума 18. септембра пошто су анкете редовно показивале да је убједљива већина бирача за останак у Краљевству.

Ситуација се, међутим, изненада промијенила протеклог викенда, када је табор за независност први пут стекао предност, а анкета објављена два дана касније показала је да су двије стране изједначене.

Три највеће британске странке смјеста су најавиле план за трансфер додатних надлежности шкотској влади, првенствено у области прихода од пореза.

Шкотски премијер Алекс Салмонд, лидер Шкотске националистичке партије, одбацио је ту иницијативу Лондона и поручио да посјета Шкотској Камерона, Милибанда и Клега неће помоћи унионистима, већ да само одражава њихову панику.

Камеронови конзервативци нису популарни у Шкотској, гдје имају само једног од 59 чланова парламента.

Милибандови лабуристи су нешто популарнији, али он лично не спада међу омиљене политичаре у Шкотској.

Анкете показују да лабуристички бирачи све више подржавају независност.

Шкотска је саставни дио Уједињеног Краљевства од 1707. године, а претходно се дуго налазила у персоналној унији са Енглеском.

Референдум у Шкотској прво је изјашњавање те врсте унутар Европске уније.