latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:19 | Аутор: РТРС

Цивилна заштита упозорава на предстојеће падавине

Републичка управа Цивилне заштите доставила је градоначелницима и начелницима локалних заједница упозорење на предстојеће падавине, уз обавезу да предузму све потребне мјере које произилазе из Плана одбране од поплава у Републици Српској у 2014. години.
Киша, клизаво (АМС) - Фото: СРНА
Киша, клизаво (АМС)Фото: СРНА

Повећана опасност од предстојећих падавина очекује се за градове Приједор и Бијељина, те општине Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Брод, наводе из Републичке управе Цивилне заштите.

Из Управе подсјећају градоначелнике и начелнике на обавезу провођења закона и подзаконских аката који уређују питања заштите од поплава и области заштите и спасавања уопште, како би предстојеће падавине дочекали што спремније и са што мање штетних посљедица по грађане и имовину.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић позвала је све надлежне републичке и локалне институције да предузму превентивне мјере како би били у приправности поводом најављених обилних падавина које се очекују у Српској. Цвијановићева је апеловала на све надлежне локалне и републичке институције да упозорења схвате озбиљно, да буду у приправности и у координацији како би се у случају поплава адекватно реаговало.

Према прогнозама РХМЗ, од данас до 13. септембра очекују се обилније кишне падавине. У западним подручјима Српске очекује се око 80 литара кише по метру квадратном, а понегдје је могуће и 100 литара, док се у јужним крајевима очекује око 150 литара.

Обилније падавине очекују се и у горским предјелима Хрватске, што ће довести до пораста водостаја ријека.