latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:17 | Аутор: РТС

Вучић и Ли договорили самит у Београду

Самит 16 лидера земаља централне и источне Европе биће одржан у децембру у Београду, а организатори ће бити Србија и Кина, договорили су се премијери Александар Вучић и Ли Кећанг, сазнаје РТС. Вучић се са Ли Кећангом састао у Тјенђину, гдје учествује на Свјетском економском форуму.
Александар Вучић и Ли Кећанг - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Ли КећангФото: ТАНЈУГ

Премијер Александар Вучић каже за РТС да је предстојећи самит изузетно важан за Србију, јер ће то бити први пут послије 1986. године да кинески премијер долази у Београд. Поред тога, долази још 16 премијера земаља централне и источне Европе, истиче Вучић и оцјењује да најмање 35 године није било таквог скупа на територији Републике Србије.

 "То показује колико Србија постаје важна и да смо својим одговорним вођењем независне политике, али и принципијалним понашањем успјели да створимо такву врсту подршке и такву врсту односа великих земља и такве силе као што је Кина", наглашава српски премијер.

На састанку је договорено да у децембру двојица премијера, заједно са мађарским колегом Виктором Орбаном, потпишу уговор о изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта.

То ће, оцјењује премијер, значити даљи развој инфрастурктуре у Србији.

"Премијер Ли је показао разумијевање висине јавног дуга у Србији и вјерујем да ћемо пронаћи најбољи модел финансирања за наших 180 километара пруге, пошто Мађари немају проблем финансирања својих 180 километара", напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао и да му је Ли пренио да је недавно разговарао са грчким премијером Антонисом Самарасом и да су договорили да се пруга Будимпешта-Београд споји са Солуном и пирејском луком.

Српски премијер напомиње да је упутио позив кинеским инвеститорима, не само фирмама које раде инфраструктурне пројекте, да учествују у процесу приватизације у Србији. Увјерен је да ће бар неколико предузећа купити кинеске компаније и истиче да су кинески инвеститори добродошли на српско тржиште.

Кинески премијер прихватио је и Вучићев позив да у децембру заједно отворе мост Земун - Борча.

"Кина и Србија су добри пријатељи и партнери. Чврсто традиционално пријатељство, као и чврсти темељи на политичком нивоу су оно што нас спаја. Србија је прва земља у централној и југоисточној Европи која је успоставила стратешко партнерство са Кином", истакао је приликом сусрета Кећианг.

Српски премијер је разговарао и са представницима компаније ЦРБЦ, која у Србији гради мост Земун - Борча, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић се током дана сусрео и са представницима државне индустријске корпорације "Норинко", 151. на листи од 500 највећих компанија на свијету која се бави системима одбране, трговином нафте и рударством, а која је заинтересована за инвестирање у Србији.