latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:03 | Аутор: Агенције

Ватикан отвара свој архив

Надбискуп Жан-Луј Бругес, главни архивар и библиотекар Свете римске цркве, каже да ће архива који се односи на период од 1938. до 1958. бити доступан јавности.
Ватикан - Фото: архив
ВатиканФото: архив

Надбискуп Жан-Луј Бругес је за Политику рекао да ће се то десити за око годину и по дана. Како је објаснио, све архиве Ватикана су отворене за истраживаче до 1938. а сљедећи ће бити доступан период између 1938. и 1958. године.

"Одлука да дио колекције архива постане доступан истраживачима увијек је политичка и увијек је остављена самом папи... Папа Фрањо ми је рекао да се слаже да се овај дио архива учини доступним и сва окумента из овог историјског периода, осим оних који се односе на лични живот појединаца", рекао је надбискуп за Политику.

Он је додао да када га је папа питао колико ће бити потребно да се тај дио архива припреми за истраживаче, одговорио је око годину и по дана.

Бругес, који је боравио у првој у историји посјети првог човјека Ватиканске библиотеке Београду, нагласио је срдачност с којом је примљен у Србији и у Српској православној цкрви и додао да је састанак са патријархом Иринејом требало да траје само пола сата, а трајао је готово два сата.