latinica  ћирилица
10/09/2014 |  08:41 | Аутор: Агенције

Путин и Порошенко о рјешењу сукоба

Руски прeдсједник Владимир Путин је у телефонском разговору са својим украјинским колегом Петром Порошенком истакао да је Москва рјешена да настави да доприноси проналажењу мирног рјешења сукоба на истоку Украјине, саопштио је Кремљ.

 

 

До разговора Владимира Путина и Петра Порошенка, једног од многих између два лидера у посљедње вријеме, долази у атмосфери одржавања крхког примирја између снага Кијева и проруских активиста, упркос спорадичним окршајима, преноси АФП.

Путин и Порошенко су истакли колико је значајно да обје стране у конфликту настоје да обезбиједе трајно примирје, стоји у саопштењу Кремља.

Напомиње се и да су двојица предсједника разговарала о економским односима између двије земље који су опали на најниже гране откад је избила криза.

Прекид ватре између Кијева и проруских снага, договорен у петак, успјешно се одржава, мада има информација о минобацачким нападима и спорадичном пушкарању у неким областима, на примјер око доњецког аеродрома и у Луганску, саопштила је портпаролка Стејт департмента Мери Харф.

Она је истакла да ће САД наставити да прате ситуацију на истоку Украјине. Американци су спремни да уведу додатне санкције Русији, али ће одлука о томе "зависити од ситуације на терену у наредних неколико дана", напомиње Харфова, а преноси АФП.

Упркос прекиду ватре, чланице ЕУ у сриједу ће поново разговарати о томе када ће примијенити нове санкције против Русије, саопштили су званичници Уније.

Међу чланицама је дошло до несугласица око тога у коликој мјери увођење ових санкције треба да зависи од прекида ватре у Украјини.

У принципу је договорено да нове санкције буду уведене у понедјељак, али је, према ријечима Хермана ван Ромпеја, предсједника Европског савјета, "ЕУ спремна да дјелимично или у целини преиспита усвојени пакет у зависности од развоја ситуације на терену".

Међу противницима увођења нових сакција предњачила је Финска. На крају су Финци ипак гласали за санкције, али тек након договарања механизма за њихово укидање ако се примирје у Украјини одржи и почну преговори о трајном миру.