latinica  ћирилица
10/09/2014 |  08:32 | Аутор: Агенције

Обамин план за уништење Исламске државе

Амерички предсједник Барак Обама поручио је лидерима Конгреса да има овлашћења неопходна за предузимање акције са циљем уништења екстремистичке организације Исламска држава, која дјелује у Ираку и Сирији.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

 Обама је овом изјавом наговестио да Бијела кућа неће тражити од Конгреса да гласа да би се одобрио његов план, навела је агенција Ројтерс.

"Предсједник је рекао лидерима да има овлашћења потребна да се предузме акција против Исламске државе у складу са мисијом коју ће изнијети у обраћању нацији", саопштила је Бијела кућа.

У саопштењу се наводи да је Обама истакао да вјерује да је "нација јача и напори ефикаснији када предсједник и Конгрес заједнички раде на борби против пријетње по националну безбједност, као што је Исламска држава".

Агенције су раније јавиле да је Обама затражио од конгресних лидера подршку за свеобухватно и потенцијално дуготрајну војну кампању са циљем да се поразе екстремисти у Ираку и Сирији.

Обама је одржао састанак уочи јавног обраћања нацији у којем ће изнијети план за борбу против екстремистичке организације Исламска држава.

Очекује се да ће се Обама заложити за ваздушне ударе ширег обима у Ираку, а могуће и у Сирији, као и пружање веће подршке снагама у обје земље.

Обама, како наводи АП, од савезника у Европи, на Блиском истоку очекује исту посвећеност.

"Председник верује да је ово приоритет националне безбедности. Говориће о ризицима са којима се суочавају САД и стратегији супротстављања тим ризицима, као и о уништењу Исламске државе", изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест.

Обама ће се нацији обратити у 21 сат по локалном времену, што је његово ријетко јавно обраћање у ударном термину.

У том телевизијском обраћању, Обама ће покушати да ублажи критике да је споро одреаговао на напредовање екстремиста у Сирији и Ираку, навела је агенција АФП.

Обама ће говор одржати дан уочи 13 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, 11. септембра 2001. године.

Америчка јавност, судећи према најновијим резултатима испитивања јавног мњења, све више подржава ограничену интервенцију и у Сирији.

Према анкети Вашингтон поста и Еј-Би-Си њуза , девет од 10 испитаника је навело да сматра Исламску државу озбиљном пријетњом.

Обама је пре три дана у интервјуу за Ен-Би-Си (НБЦ) рекао да САД не располажу информацијама о некој непосредној претњи Исламске државе по САД, али да је ипак ова терористичка организација привукла у своје редове и неке људе из западних земаља, који би могли неометано да уђу у САД, што би могло да представља озбиљну претњу.

Предсједник САД је тада искључио могућност слања копнених америчких трупа у борбу у Ираку и Сирији, нагласивши да "ово неће бити еквивалент рату у Ираку", већ нешто слично антитерористичким кампањама "у каквима смо константно ангажовани у посљедњих пет, шест, седам година".

"Бићемо дио једне међународне коалиције, спроводећи ваздушне нападе као подршку активностима ирачких и курдских трупа на терену", нагласио је Обама.

"Систематски ћемо деградирати њихову способност, смањивати територије које држе и коначно ћемо их поразити", рекао је Обама, мислећи на Исламску државу.

У интервјуу Обама није прецизирао да ли ће одобрити ваздушне нападе и у Сирији.

"Стратегија и за Ирак и за Сирију је да ћемо гонити припаднике Исламске државе и њихову имовину гдје год да се налазе", казао је он.

Обама је нагласио како ће САД бити потребна и сарадња сунитских арапских земаља региона, укључујући Саудијску Арабију, Јордан, УАЕ и Турску.