latinica  ћирилица
10/09/2014 |  08:28 | Аутор: РТРС

Ухапшена браћа Лијановић

Како јављају федерални медији, у току је велика и опсежна акција под називом "Месо" припадника Агенције за истраге и заштиту на подручју Широког Бријега.

Мета хапшења су браћа Лијановићи. Незванично сазнајемо, да је већ ухапшен федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерко Иванковић Лијановић и неколико чланова породице Иванквић Лијановић, међу којима и Младен Иванковић Лијановић, посланик у Парламенту БиХ. О њиховом задржавању у притвору, током дана ће одлучити тужилац Тужилаштвца БиХ. Према информацијама федералних медија, међу ухапшенима је и Милорад Бахиљ, министар трговине у Влади ФБиХ и члан странке Радом за бољитак.

Ријеч је о једном од најсложенијих предмета организованог криминала у БиХ, а о свим активностима директно се информише и главни тужилац Тужилаштва БиХ.

Ради се, између осталог, о пореским и царинским утајама вишемилионских износа, које су почињене оснивањем и каснијим фиктивним гашењем предузећа, са остављеним великим дугом за порез. Наведена предузећа су се бавила увозом, производњом и прерадом меса и месних прерађевина.

Активности се проводе на 14 локација у више градова БиХ, а најављено је хапшење десетак осумњичених особа, као и претреси у три подузећа.