latinica  ћирилица
10/09/2014 |  07:47 | Аутор: Б92

Након 160 година пронађен изгубљен истраживачки брод

Пронађен је један од два брода која су нестала прије више од 160 година током британске експедиције у водама Арктика, објавио је канадски премијер Стивен Харпер.
Пронађен брод након 160 година - Фото: AP
Пронађен брод након 160 годинаФото: AP

Бродови "Ербус" и "Терор", предвођени британским истраживачем Џоном Френклином, последњи пут су виђени крајем четрдесетих година 19. вијека, а Канада је 2008. године објавила да ће кренути у потрагу за њима, преноси АП.

Харпер је данас у Отави рекао да није сасвим јасно који од два брода је пронађен али да фотографије доказују да је сигурно ријеч о једном од њих.

Истраживач Френклин са 128 одабраних чланова истраживачког тима нестали су током експедиције која је почела 1845. године у потрази за Сјеверозападним пролазом, односно путем од Атлантског до Тихог океана.

Фото: Beta/AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick  

Њихов нестанак покренуо је једну од највећих и најдуготрајнијих спасилачких потрага у историји, а трајала је од 1848. до 1859. године. Резултат је био - пронађен је тражени пут, али не и бродови. Тражена рута иде од Атлантика до Пацифика кроз арктички архипелаг али нажалост није безопасна због леда и лоших временских услова.

"Ово је заиста историјски тренутак за Канаду", изјавио је премијер Харпер додавши да је мистерија нестанка бродова много година била тема којом су се бавили научници, историчари, писци и пјевачи, те да је за историју Канаде ово важа дан.

Потрага за Френклиновим бродовима била је један од приторитета Харперове владе која настоји да утврди суверенитет Канаде над Северозападним пролазом.