latinica  ћирилица
16/06/2014 |  09:16 | Аутор: Dnevnik.hr

Цимет: Краљевски зачин који чува здравље

Цимет је зачин који углавном повезујемо са слаткишима, али он има доста предности које га чине корисним у свакодневној исхрани

Препорука је да се користи органски цимет, а не онај с полица супермаркета. Ево за шта је све користан.

Убрзава метаболизам

Цимет је често на листи намирница које треба јести ако желите да смршате. Има способност ревитализације метаболизма чиме дјелотворније губите тежину. Како бисте максимално искористили ову предност, мораћете да конзумирате барем једну кашику дневно.

Снижава ниво лошег холестерола

Цимет помаже у смањивању нивоа ЛДЛ холестерола у тијелу, остављајући ниво доброг холестерола непромијењеним.

Одржава стабилним ниво шећера у крви

Цимет се препоручује дијабетичарима јер природно регулише ниво глукозе у крви. Стабилизација нивоа шећера у крви обично резултира природним мршављењем, али немојте се ослањати само на цимет.

Појачава циркулацију

Цимет "грије" тијело и побољшава проток крви. Највише користи од повећаног протока крви има срце, јер то значи смањење откуцаја срца и снижавање крвног притиска. Боља циркулација повећава и сексуални нагон мушкараца и жена.

Антибактеријска својства

Цимет делује као антибактеријски агенс у тијелу и користан је у лијечењу низа проблема. Зато се препоручује код проблема са желуцем јер избацује штетне бактерије из пробавног тракта. Из истог разлога је цимет лијек за акне, јер уништава бактерије на кожи. Познат је и по томе што уништава кандиду.

Спречава болести срца

Због раније поменутих способности да смањи ниво холестерола и побољша циркулацију, цимет се може користити и како би се спријечиле болести срца. Наравно да вам сам цимет неће помоћи, јер је потребно здраво се хранити и редовно вјежбати.

Антиупалне особине

Цимет можете користити у лијечењу разних упала. Од зачина, осим цимета, такве особине имају кари, куркума и ђумбир - такође сјајни помагачи у случају артритиса.

Уравнотежује хормоне

То је, сложићете се, код жена врло битно. Смањује продукцију тестостерона и повећава продукцију прогестерона.

Побољшава мождане функције

Цимет може помоћи да ваш мозак ради боље. Умјесто да користите енергетска пића или друге вјештачке напитке, убаците мало цимета у напитак од кафе.

Поправља расположење

Цимет можете користити као својеврсну ароматерапију којом ћете побољшати расположење. Једноставно укључите цимет у своју свакодневну рутину и - будите срећни.