latinica  ћирилица
03/06/2014 |  12:59 | Аутор: Блиц

Најскупља поштанска марка на свијету

Најскупља поштанска маркица на свијету, са веома шароликом и богатом историјом, приказана је у Лондону прије него што сљедећег мејсеца буде понуђена на аукцији за више од 10 милиона евра.

Једина 'преживјела' маркица из 1856. године величине једног цента из Британске Гвајане ријетко се могла видјети након посљедњег излагања 1986.

На свакој од три прилике када је приказивана била је продата на аукцији и оборила је рекорд као најскупља на свијету, а очекује се да поново премаши ту цифру када 17. јуна буде понуђена у Њујорку. Очекује се да ће бити продата за цеијну између шест и 12 милиона фунти.

Маркицу је 1873. године пронашао 12-годишњи дјечак из Шкотске који је живео у Британској Гвајани у Јужној Америци и додао је својој колекцији поштанских маркица када ју је нашао међу породичним папирима. Међутим, он тада није знао да је и у то вријеме она била врло ријетка.

Продао је за веома мало новца исте године и кроз пет година она се нашла у колекцији Филипа ла Ренотијера фон Ферарија, аустријског племића.

Након што је он завјештао берлинском музеју, Французи су је заплијенили 1920. године као део репарације из Њемачке послије Првог свјетског рата а затим је продали њујоршком текстилном магнату.

На крају је маркица завршила код Џона ду Понта, наљедник богатства хемијске компаније, који ју је купио 1980. за тада рекордну цијену еквивалентну данашњем износу од 560.000 фунти.

 

Маркицу из 19. вијека пронашао је дечак 1873. међу породичним папирима

 

- У Сотбију сам сав свој радни вијек, али прије него што сам чуо за највећа свјетска умјетничка дјела, прије Мона Лизе, знао сам за Британску Гвајану. За мене, као школарца који је био филателист, то представља магијски објекат, дефиницију раритета и вриједности - рекао је Дејвид Реден, директор специјалних пројеката у аукцијској кући Сотби, гдје је изложена маркица.