latinica  ћирилица
28/05/2014 |  11:05 | Аутор: Агенције

Млади орах чисти крв, ублажава реуму

Орах (Juglans regia)се користи на много начина, најчешће као додатак тортама и колачима, салатама, тијесту, али и за припрему разних мелема.

Међутим, мало се зна о љековитости младих листова, младе љуске и незрелих плодова, који помажу код многих болести, а најдјелотворнији су ако се беру почетком маја.

Не зна се тачно одакле потиче, јер је био распрострањен широм Медитерана, Далеког истока, као и у Малој Азији, док је у античком Риму слављен као свето дрво Јупитера. Плод се користио у медицинске сврхе, као и данас.

Из јужне Европе се проширио на сјевер. За то је највише заслужан Карло Велики када је издао наређење да се обавезно гаји љековито биље, а орах је добио посебно мјесто због своје широке примјене. Осим у медицини, користио се у фином столарству, за бојење памука, вуне, у умјетничком занатству, за резбарење намјештаја.

У народу је познат као чистач крви, а добар је и за лијечење плућних болести, катара цријева, јачања мишића и вида.

У купкама и као облога користи се против инфицираних рана и екцема, кожних болести, упале очију. Као уље је добар за косу, а штити и од опекотина изазваних сунчањем. Језгро садржи 65 одсто уља, бјеланчевине, угљене хидрате, фосфор, калијум, магнезијум, витамине Б и Ц, жељезо. Зато је изузетан детоксиканс, секретолитик, лаксатив, антидијабетик.

Посебно је дјелотворан чај од младог лишћа, који уз додатак меда јача и чисти организам, побољшава здравствено стање. Користи се за проблеме са варењем, костобољу, крварење зуба и болести зубног меса, гнојних осипа, прекомјерног знојења ногу и против бијелог прања.

Лист садржи чврсто етарско уље жућкасте боје, танин, материје љутог и горког укуса. Углавном се сакупља у јуну и јулу по лијепом времену, али је много боље да се употријеби док је свјеже и зелено, јер садржи нераспаднуте љековите састојке. Сушењем се ови мијењају и кваре, па и листови добијају тамну боју.

Млади, зелени ораси обилују витамином Ц па се стављају у мед и дају болеснима, слабашној дјеци и малокрвнима. Зрели плодови имају много уља и једу се сирови или кухани. Изврстан су извор масних киселина омега-3, због чега успешно снижавају холестерол у крви.

Знојење стопала

У два литра воде потопите по пет супених кашика иситњеног ораховог лишћа и коре младог храста. Ставите у кључалу воду и кухајте десетак минута. Када садржај буде млак, у њему оперите ноге. Послије прања их немојте брисати, већ оставите да се осуше на ваздуху.

За јачање косе

У машини за мљевење ораха самељите десет супених кашика језгра ораха, а затим их ставите у литар 96-постотног алкохола. Флашу добро затворите и двије седмице држите на топлом мјесту. Том течношћу масирајте кожу главе свако вече и послије тога је  осушите.

Против болова

Помијешајте литар нерафинисаног маслиновог уља са 10 супених кашика иситњеног ораховог листа. Смјесу оставите мјесец дана на топлом мјесту, уз свакодневно мућкање више пута, након тога тиме масирајте болна мјеста.

Са медом

У комбинацији са медом, орах је изузетан природни лијек јер организму обезбјеђује све неопходне витамине, минерале, бјеланчевине, масти, угљене хидрате. Нарочито је ефикасан код исцрпљености и малокрвности. Спрема се тако што се 500 грама ливадског меда помијеша са 500 г мљевених ораха и једним лимуном. Овако спремљен лијек се узима на свака три до четири сата по једна кашичица, до опоравка.