latinica  ћирилица
НИЏО РАДОЗНАЛАЦ | 13/02/2013 | 15:22

Учење је храна за мозак

 

Ово је назив нове епизоде емисије Ниџо Радозналац, у којој су најмлађи из вртића “Бамби” и ученици првих разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” одговарали на бројна питања: Зашто је важно учити,, Шта буде са онима који не уче, колико треба да учимо да бисмо постали оно што желимо...?

Још искрени и неискварени, давали су одговоре који би могли да заврше у књигама, али и за наук онима што тврде да школа није важна и да знање више није битно. Многи ( читај одрасли) кажу да је сналажљивост(а она неријетко у свијету одраслих подразумијева лагање и неискреност) најважнија за будућност наше дјеце.

Малишани с којима смо разговарали, срећом, нису од сорте “сналажљивих”, те су нам одржали лекцију из које научисмо и следеће:

 Зашто је важно учити?

- Ако не учиш то значи да не знаш шта то значи!!!

- Да би био паметан!

- Важно је зато да знаш нешто, да си паметан, да не шврљаш нешто ,онако шараш по папиру!

 Шта буде са дјецом која не уче?

- Буду малени као црвићи и онда се претворе у бубашвабе!

- Могу постати безобразна и лукава!

- Нарасту им уши и нос и постану магарци!

 Сазнали смо и ко ће бити љекар, апотекар, полицајац, специјалац, балерина, ватрогасац..., а за сва занимања, како нам објаснише мали другари, потребно је учити. Дали су нам и информацију и које “школе треба да се заврше” за различита занимања и успјели нас убиједити да ако учимо можемо бити што год пожелимо.

Супер, има наде, “није све у шолдима”. Учење је баш кул, рече нам у пролазу један “старији” ученик и добаци: “све ми могу узети, али знање не могу”! Крај приче.