latinica  ћирилица
СТУПОВИ ДУХОВНОСТИ | 12/04/2013 | 16:43

Промоција документарног записа Ђурђеви ступови из серијала Ступови духовности

У оквиру обиљежавања осам вијекова од подизања Ђурђевих ступова из Берана у понедјељак, 8.4.2013. одржана je јавна промоција документарног записа. На промоцији у Храму Светог Саве на Врачару говорили су Његова Светост, Патријарх српски, Господин Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско – никшићки господин Јоаникије, генерални директор РТРС-а Драган Давидовић, проф.др Веселин Драшковић, предсједник удружења Кнез Мирослав из Београда и ауторка серијала Мира Лолић Мочевић.

У име организатора, промоцију је отворио проф. др Веселин Драшковић подсјећајући да је Удружење Кнез Мирослав организовано у циљу очувања српске православне баштине, вјере, језика, писма и културе, те посебне бриге о обнови Петрове цркве у Бијелом Пољу за коју је писано Мирослављево јеванђеље.

“Мени је изузетна част и задовољство што вечерас могу да присуствујем овој промоцији и да вас поздравим у име нас, који смо у расијању а припадамо Друштву Кнеза Мирослава, а да при томе можемо да поздравимо људе из Републике Српске, људе који стварају, раде и чији се резултати виде! Оно што су они урадили за нас је велико, а мислим да ће то дуго свједочити нашем времену!”

Његова Светост, Патријарх српски, Господин Иринеј благословио је преко 200 присутних на промоцији и истакао важност записа о Епархији будимљанско – никшићкој, за, како је рекао, све оне, који нису били у прилици да оду и посјете Светиње у овој Епархији.

“ Драго ми је што ће сви имати прилику да виде наше дивне светиње из обновљене светосавске епархије Будимљанско – полимске, епархије Светога Саве, која је имала и сачувала велике светиње; доказ наше прошлости, наше историје и наше духовне величине, наших предака, који су оставили трагове о себи и на чијим траговима ми почивамо, доказујемо ко смо и шта смо некада били и какви треба да будемо данас. И мени је драго да то могу да видим и обновим своје сећање јер сам једно време био житељ тих крајева и Богу хвала, имао прилику да видим тадашње стање у тим пределима и да га упоредим са садашњим стањем. На моју велику радост и благодарност Богу, та два стања се не могу упоредити јер су ти крајеви обновом Епархије доживели и духовну обнову; обнову Светиња, Цркава и Манастира, али и нашу моралну и духовну обнову!

Генерални директор Радио Телевизије Републике Српске Драган Давидовић, истакао је значај сарадње са Будимљанско-никшићком епархијом и рада на овом великом пројекту.

“Овим серијалом прославља се осам вијекова постојања Ђурђевих ступова, јубилеја важног за све територије на којима живе Срби... И када снимамо и када емитујемо наш програм, ми не прихватамо границе, које су успоставиле државе. Гдје је српски народ ту су и новинари и репортери Радио Телевизије Републике Српске! Мислим да је Република Српска и цјелокупно Српство добило много овим серијалом, а ми смо спремни да одемо гдје год нас позову да би снимили и направили сличне серијале и да овим новим средствима, новим технологијама, као што су камере, подаримо српском народу могућност да виде оно што су наши преци прије толико стотина година радили.”

Епископ Јоаникије рекао је да сваки озбиљан народ има потребу да обрати пажњу на своје коријене, да продубљује своју свијест и осјећање за своје темеље, поготову кад је ријеч о духовним темељима. “Јер то је оно што је најтрајније, то је она неразорива кућа, коју градимо, како је говорио Свети Апостол Павле. Радио Телевизија Републике Српске урадила је једну значајну ствар за српски народ снимајући подручје Епархије будимљанско – никшићке, гдје су бројне старе српске светиње и многе новије, а нарочито је обратила пажњу на Ђурђеве ступове у Беранама, на задужбину великог жупана Првослава, сина Тихомировог а синовца Немањиног, који је подигао Ђурђеве ступове прије тачно 800 година... Овај серијал има и веома велику образовну функцију јер је Телевизија успјела да на један популаран начин исприча историјску причу о нашим древним и новијим светињама али и да кроз један живи однос са свештенством и са народом похвата оне најљепше слике из живота тих светиња и то у ово вријеме духовне обнове!”

Ауторка серијала Мира Лолић Мочевић изјавила је да је било јако изазовно радити на овом пројекту, који је припремала екипа од око петнаесторо људи. “Серијал је сниман 35 дана. Наш радни дан почињао је некад у 6 и завршавао се навече у 10. За то вријеме успјели смо да снимимо 32 емисије, а то је око 11 сати програма.

По први пут посјетили смо територије, цркве и манастире о којима смо мало знали а које су врло битне за формирање српског друштва, језика, културе и духовности. На тој територији настајале су прве најзначајније државотворне институције, школе, болнице, осликане прве фреске и написане прве књиге, под окриљем Немањића и Српске Православне Цркве, карике која од давнина вуче напријед. Наш задатак је да овим серијалом то гледаоцима појаснимо и приближимо. Овом приликом позвала бих све људе да посјете ову територију јер ће наићи на гостопримство и братску љубав!”

На промоцији је приказан промотивни филм о серијалу Ступови духовности, којим су Епархија будимљанско-никшићка и Радио Телевизија Републике Српске започели заједничке активности на обиљежавању великог јубилеја, 8 вјекова од подизања манастира Ђурђеви ступови, као и документарни запис “Ђурђеви ступови” из серијала.

У другом дијелу вечери музички програм извела је етно група "Траг".

Промоција се одржала под благословом Његове Светости, Патријарха српског, Господина Иринеја, а домаћин промоције било је Удружење “Кнез Мирослав” из Београда.

Све фотографије са промоције можете погледати на http://www.rtrs.tv/foto/foto.php?id=25159&glry=2075