latinica  ћирилица
ЖИВОТ ЈЕ МАСКЕНБАЛ
Документарни филм о пјеснику Душку Трифуновићу
ЖИВОТ ЈЕ МАСКЕНБАЛ
21:00
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
ЖИВОТ ЈЕ МАСКЕНБАЛ

Документарни филм о пјеснику Душку Трифуновићу у продукцији Радио Телевизије Републике Српске
"Господин међу друговима".
ЖИВОТ ЈЕ МАСКЕНБАЛ, прича је о дјечаку са малим изгледима да преживи дјетињство. Приповијест о „раднику-пјеснику“, младом машинбравару, који пише пјесме, кријући се по ћошковима нафтне рафинерије, а који ће се за врло кратко вријеме наметнути као врло важна фигура књижевног и укупног јавног живота Сарајева и БиХ почетком шесдесетих прошлог вијека. Ово је филм о човјеку који је описменио популарну музику, а као заслугу за то, умјесто уносних тантијема за безвременске хитове, залијепљена му је етикета: „естрадни пјесник”.
Драма о човјеку, некадашњем симболу Сарајева, који ће овај град напустити, нечујно, 1992. године. А у Новом Саду ће сам себи пришити нову етикету: „пјесник – измаглица“. Не избјеглица, већ измаглица. Написаће поново, по сјећању већину својих дјела: збирке пјесама, романе, драмске комаде.
Како је и зашто Душко Трифуновић био и остао више познат, него читан? Зашто је пјесник, овјенчан најзначајнијим пјесничким наградама, антологизован, верификован од озбиљнe књижевне критике, у академским круговима и даље уладичен међу естрадне пјеснике?
У филму учествују писци: Ранко Рисојевић, Перо Зубац, Рајко Петров Ного, Изет Сарајлић, Мухарем Баздуљ; музичари: Горан Бреговић, Габор Ленџел, Жељко Бебек, Сеад Мемић – Вајта; академик, Зоран Пауновић који су о Трифуновићу рекли да је са његовим одласком завршен читава једна епоха. Био је први који је показао да популарна музика у себе може да прими озбиљну поезију. Знао је да оно што народ носи у свом гену, преточи у акедкватне стихове који су, у великом броју, ушли у свакодневни говор, те их људи изговарају као народне мудрости, не знајући им аутора.
Трајање: 88 минута
Филм реализовали:
редитељ Бранко Лазић, сценариста Саша Берендика, савјетник на пројекту Татјана Марјановић, директор фотографије Љубомир Тешинић, монтажер Ведран Марић, сниматељ Дејан Рачић, мајстор свјетла Драган Талић, мајстор тона Владимир Владетић и продуцент Саша Ђорђевић.

Редакција: Документарни и страни програм

Контакт: