latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:31 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Општина Модрича подигла комуналну накнаду Рафинерији уља (ВИДЕО)

У новембру прошле године Скупштина општине Модрича на приједлог начелника Јовице Радуловића усвојила је одлуку да се Рафинерији уља, комунална накнада повећа за чак 20 пута.
Рафинерија уља Модрича - Фото: РТРС
Рафинерија уља МодричаФото: РТРС

Из Министарства трговине и туризма наглашавају да о спорној одлуци није било образложења и да је иста крајње некоректна уколико се у обзир узме да Рафинерија у Модричи запошљава 183 радника и има значајан удио у БДП-у Републике Српске.

Спољни сарадник Министарства трговине и туризма Борислав Ракић истакао је да правни тим Рафинерије уља Модрича ради на оспоравању накнаде, али је важно да одлуку сама донесе и локална заједница.

- Оно што је посебно забрињавајуће јесте да се комунална накнада односи само на једну компанију без јасних разглога - истакао је Ракић.

Он је појаснио да не постоји образложење о одлуци поскупљења комуналних накнада за Рафинерију уља Модрича која је донесена крајем прошле године, нагласивши да није у складу са законом.

- Не можемо дозволити да се са локалног нивоа додатно оптерећују јер сви знамо да руски партнери имају притисак у цијелом свијету и ми овдје морамо дати ширину у тржишту да би олакшали пословање, а самим тим сачували и радна мјеста - рекао је Ракић.

Општина Модрича подигла је комуналну накнаду Рафинерији уља са 30.000 на 600.000 КМ што представља велики притисак на компанију која послује са руским капиталом у Републици Српској, рекао је министар трговине и туризма Денис Шулић.

Шулић је данас посјетио Рафинерију уља Модрича и разговарао о овој теми и наставку сарадње са генералним директором компаније Владимиром Онишченком.

- Потез начелника Модриче гледамо као притисак на компанију само зато што она има сједиште у Републици Српској и послује са руским капиталом - рекао је Шулић.

Он је нагласио да Рафинерија има три бунара и спремни су да разговарају са локалном заједницом да се захваљујући њиховим капацитетима ријеши проблем водоснабдијевања за више од 2.000 домаћинстава.

- Општина Модрича је дошла у ситуацију да смо анализом прихода од такси и комуналних накнада за разлику од општине Брод која убире исте приходе од Рафинерије нафте Брод да смо у подређеном положају. Општина има право да наплаћу чак и неке друге приходе око свега што се дешава око гудрона, можда и увођења еколошке таксе, и ми ћемо то и анализирати - истакао је Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.