latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:56 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Додик: Спремно 500 милиона евра за ауто-пут Београд-Сарајево

Милорад Додик, предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а, потврдио је информацију коју је објавио на друштвеним мрежама, да је у Истанбулу успио договорити почетак градње аутопута Београд-Сарајево.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је за Аваз рекао да је ријеч о дијелу трасе која пролази кроз Републику Српску, коридор Сарајево - Београд - Сарајево, на дионици од Вардишта до Сарајева и у дијелу који пролази кроз Брчко дистрикт.

Навео је да су договорене дионице од Доњег Вардишта (код Вишеграда) до Источног Сарајева, дужине 130 километара и кроз Брчко дистрикт у дужини од 33 километра

- Овдје смо дефинисали значајан дио услова, с њиховом банком, из разумљивих разлога не могу рећи о којој се ради, али смо обезбиједили више од 500 милиона еура за извођење радова на простору Републике Српске и Брчко дистрикта. Иза овога ће наравно стајати Република Српска. Преостаје још да се, сходно међудржавном уговору између Републике Србије и БиХ, вјерујем у септембру, најкасније октобру, појави тај коначан споразум о извођењу радова на Парламентарној скупштини и у Предсједништву БиХ - рекао је Додик.

Предсједник Српске тврди да би се тиме завршила формална процедура и кренуло с припремама за пројектовање и извођење.

- У разговорима је учестовала и компанија уиме турске државе која је одређена да води ове разговоре. Мислим да смо завршили најтежи дио тога, а то је да су финансијски услови за нас прихватљиви - каже Додик.

Истиче да на састанку није било могуће разговарати о траси аутопута кроз Федерацију.

- За то су, наравно, надлежни федерални органи, али вјерујем да ће на бази овога бити убрзани и процеси за Федерацију - истакао је.

Додик каже да се јединствено радило на овом пројекту, али да је настао проблем у вези с Федерацијом и трасом.

- Да ли да иде према Добоју, Тузли... То, колико знам, и дан-данас представља проблем. Међутим, оно што је важно, од тога се није одустало. Србија је већ изградила свој дио, на дионици од аутопута Београд - Загреб па до Раче изграђен је и мост. Ми већ градимо дио од Раче до Бијељине. Договарамо и дио за Брчко дистрикт. Оно што је важно за Српску јесте дио од Источног Сарајева до Вардишта - каже Додик.

Сматра да је то важно, јер, када би се изградила ова дионица, ријешила би се путна изолованост БиХ.

- Зато је мој апел надлежнима у Федерацији да убрзају ове преговоре - каже Додик.