latinica  ћирилица
08/08/2024 |  16:24 ⇒ 16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО разматра да ли епидемија мајмунских богиња представља пријетњу по јавно здравље

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус саопштио је данас да је сазвао састанак одбора за хитне случајеве како би се посавјетовао да ли нова епидемија мајмунских богиња, која се шири у Африци, представља јавну здравствену пријетњу од међународног значаја.
Свјетска здравствена организација (фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI - илустрација) -
Свјетска здравствена организација (фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI - илустрација)

Гебрејесус је на конференцији за новинаре СЗО у сриједу објаснио да је протеклог мјесеца пријављено више од 50 потврђених или сумњивих случајева у четири земље које раније нису биле захваћене епидемијом, а које се граниче са Демократском Републиком Конго: Бурундију, Руанди, Кенији и Уганди.

- Од почетка године било је више од 14.000 пријављених случајева и 511 смртних случајева, што је више него током цијеле прошле године - рекао је Гебрејесус.

Он је најавио да ће сазвати састанак Одбора за хитне случајеве међународних здравствених прописа како би га посавјетовао о томе да ли избијање новог и потенцијално озбиљнијег соја мајмунских богиња треба да буде проглашено као јавна здравствена пријетња од међународног значаја.

На питање како је ова ситуација могла да утиче на Европу током јула мјесеца, извршни директор Програма за ванредне здравствене ситуације СЗО Мајкл Рајан рекао је да би то требало да буде "релативно једноставна болест коју треба контролисати класичним мјерама за јавно здравље и интервенцијама", посебно према онима који имају приступ вакцинама.

Иако је лакше бавити се овом болешћу у Европи, Рајан је позвао владе да у то инвестирају сада, прије него што се болест прошири и постане "скупља за контролу", преноси Евроактив.

За проглашење јавне здравствене пријетње од међународног значаја потребно је да буду испуњена три критеријума, односно болест мора да представља изузетан развој догађаја у смислу озбиљности, изненадности или необичности, мора да има стварни или потенцијални међународни утицај и да захтијева међународни одговор.

Према проценама, мајмунске богиње имају стопу смртности од 3,6 одсто и посебно су опасне по млађе од 15 година, који чине 88 одсто смртних случајева.

СЗО је одобрила хитну употребу двије вакцине, захтијевајући подршку у вриједности од 15 милиона долара за борбу против ове болести.

Препоруке за борбу против мајмунских богиња за сада не подразумијевају ограничења путовања у земље које су погођене овом болешћу.