latinica  ћирилица
13/07/2024 |  17:20 ⇒ 17:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Мета: Укинута ограничења за Трампов Фејсбук и Инстаграм налог

Компанија Мета је данас саопштила да је укинула ограничења на налозима бившег предсједника САД Доналда Трампа на Фејсбуку и Инстаграму.
Друштвене мреже (Фото: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Друштвене мреже (Фото: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Налози бившег предсејдника САД суспендовани су 2021. године након што је похвалио присталице које су 6. јануара упали у амерички Капитол, пренио је Би-Би-Си.

Трампови налози, који заједно имају више од 60 милиона пратилаца, поново су одблокирани 2023. године, али су били под додатним надзором, који је сада укинут, саопштила је Мета.

Ова компанија је навела да има одговорност да дозволи политичко изражавање и да би Американци требало да имају могућност да чују предсједничке кандидате на равноправној основи.

Мета је додала да амерички предсједнички кандидати "и даље подлежу истим стандардима заједнице као и сви корисници Фејсбука и Инстаграма, укључујући политичке стандарде осмишљене да спријече говор мржње и подстицање на насиље".

Откако се вратио на Метине платформе, Трампови налози су углавном објављивали детаље кампање и мемове, укључујући нападе на његовог ривала у предсједничкој трци актуелног предсједника Џозефа Бајдена.

Трампу је било забрањено и коришћење Твитера и Јутјуба.

Ограничења за ове налоге су, такође, укинута прошле године, али упркос томе Трамп сада комуницира на платформи "Truth Social" (Истина), коју посједује, радије него на другим друштвеним мрежама.

Трамп се вратио и на Твитер, који је, у међувремену, промијенио име у X, након што је извршни директор компаније Илон Маск организовао анкету у којој су се корисници изјашњавали да ли Трампов налог треба да буде поново активиран.

"Да" је побиједило, са 51,8 одсто гласова.