latinica  ћирилица
10/08/2014 |  12:40 | Аутор: РТРС

Реконструкција Кастела за враћање старом изгледу

При крају је прва фаза реконструкције бањалучке тврђаве Кастел, односно радови на цјелини 9, а ускоро би требало да почне и друга фаза.

Годинама је овај историјски споменик чекао на обнову. У плановима за санацију, рестаурацију и ревитализацију Кастела, предвићено је да се један дио овог објекта обнови да би "Кастел" добио изглед што приближнији некадашњем.

На тврђави Кастел у току је санација и реконструкција камене куће, источног и јужног бедема што подразумијева и санацију сјеверне капије. Надлежни очекују да уговорени радови који су сада у току, буду завршени за петнаест до двадесет дана.

“Оно што је главно, то је санација камене куће која у будућем периоду треба да буде у функцији музеја, а с обзиром на садржај и простор, вјероватно неки мулти-функционални простор за одређене умјетнике и културне садржаје. Уговор је потписан у марту 2013 године, извођач је имао рок од двије године и то је требало да буде готово у марту 2015. године”, рекао је за РТРС Александар Цвијановић, директор Завода за изградњу.

Из фондова Европске уније издвојено је 2.200.000, што је довољно за око 80 одсто предвиђених радова, а одређена средства издвојио је и Град Бањалука.

“До сада је град Бања Лука уложио око 1,6 милиона конвертибилних марака. Процијењена вриједност радова на тврђави Кастел је око 50 милиона конвертибилних марака. Кроз цијелину девет је имплементирано 2,5 милиона евра, а за цијелину два ће бити 1,3 милиона евра”, каже Невена Предојевић, савјетник градоначелника за урбанизам, грађење и комуналне послове.

На радовима за обнављање и реконструкцију тврђаве Кастел ангажовани су и стручни сарадници са великим искуством у реконструкцији културно-историјског насљеђа.

На објектима који су под изградњом и надзором, за сада, не постоје никакве околности које би отежале изградњу. За цјелину два у којој је љетна сцена и културни садржаји, расписан је конкурс за најповољнијег извођача и њено обнављање ће почети у деветом или десетом мјесецу.