latinica  ћирилица
13/07/2014 |  15:44 | Аутор: СРНА

Откривено спомен-обиљежје борцима у Трну код Лакташа

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Скупштине општине Лакташи Сњежана Келечевић и предсједник Мјесне борачке организације Трн Недељко Метлић данас су у насељу Гламочани открили Спомен-обиљежје за 86 погинулих бораца Војске Републике Српске из Мјесне заједнице Трн.

 
Цвијановићева је рекла да је ово начин да се отргну од заборава они који су дали своје животе за Републику Српску, али и да су оваква мјеста морални оријентири и опомена свакој власти шта треба да ради за очување Српске, која ће остати трајна.

"То су мјеста гдје се тугује, али истовремено и мјеста гдје се слави живот Републике Српске, коју морамо сачувати и пренијети будућим покољењима", поручила је премијер.

Према њеним ријечима, Република Српска је прошла све болести које пролази и дијете када стасава и дошла у зрело доба, а спомен-обиљежја треба да буду морални оријентири за оне који обављају јавне функције, али и за остале грађане.

"Ово су морални оријентири који треба да нам покажу шта смо, ко смо и да не смијемо залутати у будућности, те да се морамо држати вриједности на којима је настала Република Српска. Не смијемо бити нимало наивни и поводљиви и не смијемо нимало вјеровати тамо гдје не треба да се вјерује", поручила је Цвијановићева.

Она је навела да је Република Српска једини оквир у којем српски народ може да остварује своја права у БиХ, у којој је за њих правда недостижна.

"Онда се поставља питање зашто нема повјерења, а то је зато што се злочини и злочинци не квалификују на исти начин и зато што се на исти начин не приступа ни жртвама и зато што ни правосудне институције не раде на исти начин", рекла је Цвијановићева.

Она је упозорила на селективан приступ правди у БиХ и људским и цивилизацијским вриједностима.

Предсједник Скупштине општине Лакташи Сњежана Келечевић истакла је да је данас откривени споменик погинулим борцима, један од 12 на подручју општине Лакташи, што говори да ова локална заједница никада неће заборавити оне који су је сачували од непријатеља.

"Они су дали своје животе да би нама оставили слободну земљу, искуство и знање да радимо. Они данас нису међу нама, али ће сјећање на њих да живи у сваком од нас", поручила је Келечевићева.

Она је додала да сада преостаје обавеза да се ова света мјеста чувају и нада да прашина заборава не прекрије имена погинулих.

"Нека нас овај споменик свакодневно подсјећа колико је живот у миру драг, пренесимо то будућим генерацијама и одајмо сваког дана почаст нашим борцима који су чували своје свете домове и отаџбину", рекла је Келечевићева.

Предсједник Мјесне борачке организације Трн Недељко Метлић рекао је да су погинули борци истински хероји данашње слободе, а данас откривено Спомен- обиљежје огледало данашњег, али и будућег времена.

"Нико не смије да се коцка са породицама погинулих бораца, инвалидима и борцима протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, нико не смије да се коцка са миром на овим просторима и нико не смије да се коцка са Републиком Српском", поручио је Метлић.

Према његовим ријечима, око 20 чланова мјесне борачке организације успјело је да скупи све релевантне субјекте с јасним циљем да се Спомен-обиљежје заврши, у чему су успјели.

Он је изразио захвалност породицама погинулих које су дале своје најмилије и стрпљиво дочекале откривање спомен-обиљежја, као и предсједнику Републике Српске Милораду Додику на финансијској помоћи овој иницијативи локалне заједнице, те приложницима са подручја Мјесне заједнице Трн и привредним субјектима општине.

"Велика захвалност припада и локалној заједници, као највећем приложнику, те Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, које је у два наврата финансијски подржало ову активност", рекао је Метлић.

Метлић је рекао да постоји и могућност постављања Спомен-обиљежја борцима Народно-ослободилачког рата у комплексу постојећег спомен-обиљежја, што би требало да се реализује са пројектантима.

Након освештања спомен-обиљежја, вијенце су положили премијер и представници Владе, општине Лакташи, Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те Мјесне заједнице Трн.