latinica  ћирилица
25/09/2024 |  20:26 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

У Београду промовисана књига "Невидљиви хероји Грчке"

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" вечерас је у Етнографском музеју у Београду промовисана књига "Невидљиви хероји Грчке" аутора Гордане Благојевић, о херојском подухвату "спашавања дјетињства" 40.000 српске дјеце које су примили Грци ратних деведесетих година.
Промоција књиге "Невидљиви хероји Грчке" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Невидљиви хероји Грчке"Фото: СРНА

Књига Гордане Благојевић, научног савјетника Етнографског института Српске академије наука и умјетности /САНУ/, представља истинито, потресно сведочанство које потврђује да је доброта увијек и свакоме могућа ако се за њу опредијели.

Изашла је у издању Етнографског института САНУ, Представништва Републике Српске у Србији и Представништва Републике Српске у Грчкој.

Благојевићева у књизи говори да су Грци српску дјецу као рођену примали у своје породице и домове и бавили се њима као добри родитељи, а да је боравак и гостољубље дјеци доносило безбрижност и спасавало им живот, здравље и психу - што они данас свједоче као одрасли људи.

Она је навела да је само преко грчких општина и организације Црвеног крста више од 20.000 српске дјеце нашло смјештај у грчким породицама, те да је и Грчка православна црква дала велики допринос и збринула такође њих 20.000.

Благојевићева је изјавила да је идеја књиге да се видљивим учине хероји, односно грчке породице, појединци, различите организације које су пружале помоћ спрској дјеци и српском народу током деведесетих година у најстрашнијим и најмрачнијим периоду током распада некадашње Југославије и почетком миленијума.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић Атанасију рекла је да је ово представништво прије четири године започело пројекат "невидљиви хероји", како би коначно испричали причу о помоћи грчког народа српском народу.

Она је додала да је Представништво кроз мини филмове и рекламе преко грчких телевизија позивало Грке који су помагали српској дјеци у том периоду да се обрате Представништву, те да се јавио велики број људи са велики бројем прича.

Промоцији су присуствовали и савјетници у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић и Тијана Кецмановић, а о књизи су говорили редовни професор на Одјељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултету у Београду Владимир Рибић, те рецензент Ивана Башић са Етнографског института САНУ.

У оквиру манифестације вечерас ће у Југословенској кинотеци бити приказани и документарни филмови Кинотеке Републике Српске "Јени, мало свјетло са запада" у режији Слободана Симојловића, по сценарију Сњежана Лаловића и Слободана Симојловића и "Печат браће Љубојевића" по сценарију и режији Слободана Симојловића, продуцента Сњежана Лаловића.