latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:52 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Уз Додика и Лукића у одбрани уставног капацитета Српске (ВИДЕО)

Бројни грађани и носиоци јавних функција и данас окупљени испред Суда БиХ у Сарајеву. Ту су да подрже предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, да стану у одбрану уставног капацитета и демократске снаге српског народа и Републике Српске.
Подршка пред Судом БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Подршка пред Судом БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Циљ монтираног политичког поступка је да спријечи даљи политички ангажман предсједника РС Милорада Додика, каже посланик у Народној скупштини Срђан Мазалица. Јасно је, наводи да се правосуђу жури да донесе судску одлуку којом би урушили Српску, а адекватан одговор јесте доношење Изборног закона Републике Српске.

- У овој спрези ЦИК-а, Кристијана Шмита, Суда, Тужилаштва, свако ко се бори за интересе Републике Српске упада у бермудски троугао - каже Срђан Мазалица, замјеник предсједника Клуба СНСД у НСРС.

Док у Федерацији, па и дио опозиције у Српској аплаудирају Шмитовој и Марфијевој политици, БиХ капитулира, каже Сташа Кошарац и напомиње да је овај процес пред Судом БиХ одбрана од намјесништва.

- Достојанствено долази иако сматрам да не би требао да долази у Сарајево из више разлога, али показује свој став одлучности за борбу за интересе Републике Српске, не вријеђајући никога, у складу са Уставом!  - рекао је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег у Савјету министара.

Кристијан Шмит нас својом самовољом враћа у робовласничко друштво, поручују БХ парламентарци напомињући да се у овом процесу не суди појединцима, већ Српској и њеним Уставом гарантованим правима.

- Немојте заборавити да је све у супротности са демократским начелима и Уставом БиХ у који се појединци куну - истакла је Сања Вулић, предсједавајућа Клуба СНСД у ПД ПСБиХ.

Готово у исти глас поручује и Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Дому народа ПСБиХ.

- Ово је покушај обезглављивања Републике Српске, њених надлежности и успостављања протектората - истиче Новаковић Бурсаћ.

- Мислим да ће ово бити прилика да студенти правног факултета у свијету и у Републици Српској изучавају ненормалну правну праксу - поручио је Мирослав Вујичић, посланик СНСД у ПД ПСБиХ.

Окупљени испред Суда БиХ поручују, на злоупотребу БХ правосуђа за политичко обрачунавање, Српска ће одговорити институционално, у складу с Уставом и законима.