latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:42 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Наставак суђења предсједнику Српске: Свједок потврдио - Шмит не може блокирати законе (ВИДЕО)

Саслушањем Далибора Панића, генералног секретара Владе Републике Српске завршено је данашње рочиште против предсједника Републике и вршиоца дужности директора Службеног гласника. Панић је рекао да нико, а посебно не ОХР и Кристијан Шмит нема право да стопира објављивање закона у Службном гласнику и истакао да, ако се поштују домаћи закони, нема правних посљедица по било кога на основу Шмитових интервенција у Кривични закон БиХ. Током унакрсног испитивања, тужилац Недим Ћосић покушао је да дискредитује свједока због његове страначке припадности СНСД-у, што је одбрана оптужених одбацила као неозбиљно. Милораду Додику и Милошу Лукићу суди се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, а судија Сена Узуновић данас је поново одбила да се Шмит, као свједок, појави на суду.
Подршка пред Судом БиХ - Фото: РТРС
Подршка пред Судом БиХФото: РТРС

Први пут у судници Суда БиХ јасно и гласно се чуло да Кристијан Шмит није високи представник. На питање првооптуженог Милорада Додика да ли Шмит има право да доноси законе, свједок Далибор Панић одрично је одговорио јер је то право домаћих парламената. Панић је потврдио да су у Генерални секретаријат Владе Српске стизали мејлови из ОХР у којемсе тражило заустављање објављивања Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и измјена Закона о објављивању закона и прописа Републике Српске, који су претходно прошли уставну и законску процедуру.

- Обраћао ми се ОХР више пута мејловима у вези са сједницом Народне скупштине Републике Српске од 7. и 8. јула 2023. Тражили су да обуставимо објављивање закона усвојених на тим сједницама. Не постоји законски основ у Српској да се нешто стопира, не објави у Службеног гласнику - каже Далибор Панић, генерални секретар Владе Републике Српске.

Судија Сена Узуновић више пута је прекидала адвокате одбране када су свједока питали о Дејтонском споразума, Анексу 10, Бонским закључцима, јасно дајући до знања да не жели да се пропитује статус Кристијана Шмита. На крају рочишта то је потврдила одбијањем захтјева одбране Милоша Лукића, да Шмит буде испитан као свједок. Одбила је Узуновићева да одговори и на директно питање Милорада Додика да ли је ријеч о политичком процесу.



- Политички процес којим се наставља фарса која се покушава претворити у нешто што изгледа озбиљно. Глупост, губљење времена, фарса бламажа читавог правосуђа. Чињеница да нису успјели да докажу ни постајање Дејтонског мировног споразума ни Анекса 10 ни Бонских овлаштења - поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Данашњим рочиштем завршено је саслушање свих свједока. Далибор Панић био је шести а за све њих , тужилаштво је имало свега 25 питања, на три су одустали због приговора адвоката одбране. О припремљености тужилаштва говори и чињеница да нису показали кључни доказ из оптужнице: Анекс 10, из ког Кристијан Шмит црпи право да мијења законе а ни релевенатну резолуцију СБ УН о његовом именовању.

- Мислим да осим правно да се математички доказује да ово Тужилаштво није дорасло задатку који су им поставли налагодавци који су им и дали задатак да поведу овај процес - поручио је Милош Лукић, вд директора Службеног гласника Републике Српске.

А задатак Сене Узуновић у судском процесу против предсједника Републике Српске и директора Службеног гласника постаје све јаснији. Сачувати Кристијана Шмита по сваку цијену од појављивања пред Судом и незгодних питања о његовом статусу и наводним правима да намеће законе на основу којих се исписују оптужнице и води судски процес. Отишла је корак даље и поручила да најављено свједочење у Стразбуру не значи обавезу да се Шмит појави пред Судом БиХ јер су то, каже, различите правне ситуације.

- Ми сматрамо да је он свједок на околности које смо предложили веома битан, зато што се у својим одлукама позива на Боснке закључке који нису у правном промету у БиХ, који нигдје нису објављени, не постоје, који не постоје нису ниједној званичној институцији достављени. Према томе ако се позивате на то, мислим да је битно да дођете на суд и кажете на основу чега је то овлаштење - поручио је Миљкан Пуцар, адвокат Милоша Лукића.

Наредно рочиште заказано је након локалних избора, 9. октобра када ће одбрана другооптуженог изнијети материјалне доказе. Сљедећи претреси су 16. и 30. октобра када ће материјалне доказе изнијети одбрана првооптуженог. Потом Тужилаштво представља своје доказе у тзв. реплици након чега слиједе завршне ријечи. Тим темпом пресуда, ако је и буде биће изречена крајем године.