latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:02 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Пензионери у Бањалуци без бесплатног превоза; Станивуковић обећао исплату, превозници новац нису добили (ВИДЕО)

Од данас нема више бесплатног градског превоза за пензионере! Због дуга Бањалучке градске управе, пензионери су изгубили право и на субвенције. Од данас, за наредни мјесец, карте се продају по пуној цијени. Бесплатне карте важе до краја мјесеца. Не буде ли потписан нови уговор и измирена дуговања, пензионери ће и у будуће плаћати карту по пуној цијени. Док градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тврди да град већ данас измирује дио дуга, превозници га демантују. Новац им ни данас није уплаћен. Политички опоненти кажу, градска каса је празна.
Градски саобраћај - Фото: РТРС
Градски саобраћајФото: РТРС

Продаја карата за градски превоз у Бањалуци, за мјесец октобар, почела је данас. Али, по новим условима за пензионере. Карте уз субвенције и по нижој цијени пензионери не могу више купити. Најстарија популација - изненађена и разочарана.

А сила у градској управи је одлучила да нагомила дуг превозницима од 1,6 милиона марака. Због тога су превозници одлучили да карте продају према старом уговору. Превозници и данас упозоравају.

- Уговор који регулише овлаштене карте и бесплатне карте истиче 30. септембра и након тога те повлаштене карте не важе, уколико се не потпише нови анекс уговора. Он до сад није потписан јер је наш услов за потписивање измирење свих обавеза према нама - нагласио је Дејан Мијић, директор аутопревоза Бањалука.

Упркос свему, градоначелник Бањалуке и данас дијели бесплатне карте пензионерима. Старе дугове није измирио али зато дијели нова обећања.

- Идемо ми уплатит све одмах. Имамо вишка новца град је стабилан 17 милиона на рачуну а ви питате за платит милион и по. Па платићемо ко од шале, а нисмо платили до сада зато што то превозници нису тражили - истакао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Ово је први пут да чујемо како неко не жели свој зарађени новац. Да то није тачно потврђују превозници, демантујући ове наводе али и друге којима Станивуковић покушава да прикрије своје грешке.

- Морам апсолутно и оштро да демантујем да је било какви притисци вршени на нас и поготово не неки тајни састанци. Ми већ у континуитету од момента кад су настали ти дугови односно обавезе према нама у мају прошле године, константно тражимо да се те обавезе измире. Имали смо у неколико наврата обећања која нису испуњена и увијек је било неко оправдање - додао је Мијић.

А оправдање је јасно, каже предсједник градске скупштине – градска каса је празна. Због тога се пита од куд Станивуковићу новац за најављено измиривање дуговања. Упозорава да било какво преусмјеравање средстава за плаћање доспијелих дуговања, може бити незаконито.

- Ја вас морам подсјетити да је то незаконито пословање јер он за било какву исплату ако на тој ставци нема пара мора да пита скупштину града сходно закону о буџетском систему Републике Српске јер мора доставити акт о релокацији средства а према скупштини града. Пара нема ни за оно што би било неопходно, а то су плате раднике камо ли за ове друге глупости Драшка Станивуковића - рекао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Није ово према закону а ни морално према најугроженијој популацији у Бањалуци, кажу Стнивуковићеви политички неистомишљеници.

- Моје мишљење мој став је да је жалосно да је наша најстарија популација овдје искористена у предизборне сврхе. Али је то очигледно урађено не системски, пред изборе да би се добила наклоност једне бројне популације 48 хиљада је пензионера у граду Бањалуци - каже Јелена Тривић, предсједница Народног фронта.

Владо Ђајић, предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука, наглашава да је Станивуковић изманипулисао најстарију популацију у највећем граду Српске.

- То је јадно како их малтретирао, лагао, нудио све и свашта и сад се показало ево аутопревозници су рекли није плаћао то. Они су финанисрали превоз тих пензионера јадних. Дугује милион и шесто марака и чуо сма да неће јуче да возе. Ја сам јуче позвао јавно превознике да возе још десет дана. Не смије се играти са људским животима а наручито не са пензионерима - поручио је Ђајић.

Старе карте по повлаштеним цијенама или оне бесплатне, које Станивуковић помпезно дијелио, бањалучки пензионери моћи ће користити само до краја мјесеца, уколико се дуговања не измире. А како нам превозници потврђују, до краја радног времена – на њихове рачуне из градске касе којом Станивуковић звецка, није легла ни марка, само је настало још једно неиспуњено обећање.