latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:30 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Бањалука: Вјештачко језеро напуњено водом за пиће, а грађани мјесецима под рестрикцијама? (ВИДЕО)

Вјештачко језеро које градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић нелегално гради код тржног центра Делта планет, напуњено је водом за пиће, тврде у Градском одбору СНСД-а. Подсјећају да је у највећем граду Српске мјесецима на снази била ванредна ситуација због несташице воде.
Вјештачко језеро код тржног центра Делта, Бањалука - Фото: РТРС
Вјештачко језеро код тржног центра Делта, БањалукаФото: РТРС

Вјештачко језеро које се гради код Делте представља само још један у низу доказа незаконитог рада градоначелника Драшка Станивуковића, рекао је предсједник Градског одобра СНСД-а Владо Ђајић. Према важећем регулационом плану, каже, на овом простору не постоји језеро, него је предвиђена градња фудбалског игралишта.

- Ово је још један велики криминал и самовоља Драшка Станивуковића. Што је најгоре, чули смо од људи из Водоовда да је воду узео од Водовода која није ишла преко мјерача, односно да је бесплатно овдје просуо воду. Оно што је још поражавајуће, што смо чули од грађана, је да је он завртао намјерно цијеви, да грађани не добију воду, а да би он добио неки кредит за Водовод - каже Ђајић.

Градоначелник је пројекат вјештачког језера представио као привремени, иако то није, јер све што подразумијева изградњу водоводних објеката по закону мора посједовати грађевинску дозволу. Осим што не посједује никакво законско рјешење, додатни проблем је што се језеро пуни водом за пиће, истиче Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града.

- Иза нас се налази вјештачко језеро за које не постоји ни једна законска регулатива која би омогућила ову градњу. Према нашим информацијама, Драшко Станивуковић је злоупотријебио свој положај и омогућио да се овдје сипа вода за пиће. Подсјетићу вас да само оних 15.000 људи, од Верића до Драгочаја, мјесецима већ нема воду. То је један од узрока зашто висинскее зоне града Бањалуке ових неколико мјесеци уназад нема воду - тврди Нинковић.

Станивуковић тврди да постоји одређен подземни бунар и систем који иде до Врбаса и на тај начин пуни, празни и филтирира воду у језеру.

- Што се тиче вјештачког језера, цијели систем је направљен да се вода кроз бунар узима из Врбаса, који је од тог мјеста само на стотињак метара - каже Станивуковић.

Станивуковић је изградњом вјештачког језера поново доказао да је естетика града на првом мјесту, а не стварне потребе и животни проблеми грађана, кажу Ђајић и Нинковић. Подсјећају да бројна насеља скоро читаво љето нису имала воду за пиће и основне животне потребе, а да је у појединим насељима квалитет воде сумњив, кажу, потврдио је и нови извјештај Института за заштиту здравља од 10. септембра.