latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:25 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Ратни војни заробљеник протестује испред бањалучке Градске управе (ВИДЕО)

Ратни војни заробљеник Блаже Штркић протестује испред Градске управе у Бањалуци, тражећи да му се због посљедица заробљеништва одобри војна инвалиднина. Пред вратима Градске управе провешће неколико дана и неће, каже, одустати од рјешавања свог статуса. Одговорним сматра надлежне у градском Одјељењу за борачка питања, који лоптицу пребацују на Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.
Блаже Штркић - Фото: РТРС
Блаже ШтркићФото: РТРС

Штркић је заробљен на бихаћком ратишту два мјесеца након потписивања Дејтонског мировног споразума. Размијењен је након четири мјесеца. Посљедице, каже, осјети у посљедњих 11 година. Почело је са анксиозношћу, несаницом. Услиједили су панични напади, агресија, дијабетес.

- Имам папире од 2013. године, до данас, пијем двије врсте лијекова. Добио сам и шећер на све то. Идем психијатру редовно. Добио сам одбијеницу опет због тога што немам папира од 1996. до 2013. године - каже Штркић.

Одбијеница је, каже Штркић, стигла од првостепене комисије надлежног градског одјељења из које је и стигао позив на процјену инвалидитета. Зато је данас на улазу у Градску управу и поставио транспарент и столицу на којој чека рјешење.

- Мој је захтјев - хоћу војну инвалиднину, као ратни заробљеник која ме следује. Ни мање ни више, нисам лопов, нисам криминалац, сви који ме знају, знају какав сам, шта сам, радим, борим се - истиче Штркић.

У градском Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту тврде да нису надлежни за рјешавање Штркићевог питања. Једина помоћ коју нуде је једнократна, а то Штркић не жели, већ захтијева трајно рјешење.

- Комисија која је њега и његов захјев одбила је формирана од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, а не од Града Бањалука. Ми смо само сервис овдје и ми смо њега упутили на Комисију. Комисија је урадила то што је урадила. Они су мишљења да он нема право на инвалидност - појашњава Радивој Мајсторовић, овлаштено лице у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту ГУ Бањалука.

А ресорно министарство спис предмета личне инвалиднине Блаже Штркића запримило је 6. септембра, по жалби на закључак Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Бањалука из августа. Објашњавају да су у градском одјељењу одбили Штркићев захтјев.

- Првостепени орган је захтјев за признавање статуса РВИ и права на личну инвалиднину по основу болести одбацио као недопуштен, у складу с одредбама чл. 130, став 2 Закона - наводе из Министарства.

Из Министарства наводе да је рок за поступање надлежног органа по Штркићевој жалби 60 дана у оквиру којег ће, кажу, бити завршен и другостепени поступак.