latinica  ћирилица
25/09/2024 |  15:20 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Додик: Гаговић вратио живот у Трново

Након разговора са руководством града Источно Сарајево и данашњег рочишта пред Судом БиХ, предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је општину Трново.
Додик у Трнову - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик у ТрновуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је разговарао са начелником општине Драгомиром Гаговићем, којем је захвалио за допринос народу, јер је са својим тимом успио да врати живот у ово мјесто.

Додик је истакао да је Гаговић примјер како треба да се односи према својој локалној заједници.

- Мислим да су учинили све да врате вјеру у ово мјесто и да врате живот кроз заиста специфична и масовна улагања у јавне институције. Све оно што смо чинили заједно свакако је усмјерено да се људима помогне - рекао је он.

Додик је навео да су прије Гаговића били људи који нису водили рачуна и оставили су задужен буџет, а данас, поред свих измирених рачуна, инвестиција које нису биле мале, рачун једне мале општине Трново има три милиона КМ.

Гаговић је напоменуо да је информисао предсједника Српске о вриједним инфраструктурним пројектима који су реализовани, а као највећи успјех је навео постигнуто јединство да се за сваку одлуку од интереса гласа једногласно.

- Говорио сам о реализованим пројектима водоснабдијевања на Јахорини, у који је прошле године инвестирано 1.000.000 КМ, и о саобраћајници у коју је у овој години уложено такође 1.000.000 КМ. Сваке године из буџета издвајамо 30 до 40 одсто за пројекте. Предсједника сам упознао и о улагањима у насеља Трново и Кијево. Морали смо реконструисати сваки објекат чији је сувласник општина или су и њих смјештене институције и то смо у значајној мјери успјели - навео је Гаговић.

Гаговић је напоменуо да су послове око водоснабдијевања, канализације и расвјете довели до краја и истакао је и значајну подршку предсједника Српске.

- Посебан успјех постигнут је у пронаталитетној политици, с обзиром на то да су у протеклом периоду довели неколико породица, за шта је Кабинет предсједника дао 50.000 КМ, а Општинска управа 100.000 КМ. Захваљујући том пројекту ове године уписано је 14 првачића - прецизирао је Гаговић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је да је сигуран да ће Трново из статуса неразвијене општине прећи у статус средње развијене, а у неком периоду и у развијену општину.

Он је поручио да је "Трново општина која дише једним духом".

- Људи су схватили да у једној малој локалној заједници само јединство окупљено око локалне власти може да донесе просперитет свим становницима. То се показало као добар рецепт. Захваљујући Гаговићу и његовом тиму општина Трново је унапријеђена - рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да је остварена и веома добра сарадња са Градском управом Источно Сарајево.

- Та сарадња је манифестована кроз подршку за одређене пројекте Градске управе, као што је изградња Ватрогасног дома и уређење депоније Крупачке стијене. Заједно са Владом радили смо канализацију и одређене саобраћајнице - нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да ће за сљедећу годину резервисати средства за изградњу фабрике за пречишћавање воде у Трнову.

- База успјеха је ипак била Општинска управа, која је значајна средства уложила за развој инфраструктуре, а томе је допринијела подршка Владе и предсједника Српске - закључио је Ћосић.